Welke muizen vangt uw kat?

15 juli 2010 om 00:00 Nieuws

REGIO - Uw huiskat kan een belangrijke bijdrage leveren aan de Gelderse zoogdieratlas. De mensen van de Gelderse Zoogdieratlas willen graag weten welke muizen uw kat vangt. Daarom deze oproep om de foto’s van de prooien van uw kat aan ons door te geven.

Muizen en spitsmuizen zijn vaak moeilijk waar te nemen en dus ook moeilijk in kaart te brengen. Een bijzonder moment om deze snelle diertjes wel te kunnen bestuderen is als ze gepakt zijn door de huiskat, die trots de buit komt brengen. Veel eigenaren zitten daar niet op te wachten en de betreffende muizen of spitsmuizen natuurlijk al helemaal niet. Maar voor de wetenschap zijn deze prooien wel heel nuttig. Ten minste als de kattenbezitter even de moeite neemt om de prooi door te geven.

Het verschil tussen een muis en een spitsmuis zien de meeste mensen wel, maar om welke muis het dan precies gaat is niet altijd even duidelijk. Om met zekerheid te kunnen vaststellen welke soort de kat gevangen had, worden de kattenbezitters gevraagd een digitale foto van de dode muis te maken en die via www.zoogdieratlas.nl

Katten zijn prima gegevensleveranciers. Volgens gegevens van de Zoogdiervereniging worden in Nederland regelmatig bosmuizen, huisspitsmuizen en rosse woelmuizen gevangen. Daarnaast wagen enkele katten zich aan groter spul: bruine rat, mol en woelrat. Tenslotte zijn er nog de katten die met vleermuizen thuis komen. Kortom veel bruikbare waarnemingen voor de Zoogdieratlas.

De zoogdieratlas van Gelderland is een samenwerking van Provincie Gelderland, Het Geldersch Landschap, Stichting Landschapbeheer Gelderland, Vleermuiswerkgroep Gelderland, Stichting Staring Advies en initiatiefnemer de Zoogdiervereniging.

Het Gelderse project is onderdeel van een landelijk project Zoogdieratlas.nl van de Zoogdiervereniging.

Meer over de Gelderse Zoogdieratlas leest u op: www.zoogdieratlas.nl

advertentie
advertentie