Afgetraind voor Alpe d’HuZes

26 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Die tienduizenden euro’s zijn er niet zomaar gekomen. Toen het idee werd geboren om voor KWF Kankerbestrijding de Alpe d’Huez te bedwingen, verplichtten de dertien Nijkerkers zich 20.000 euro binnen te halen. Dat bedrag werd met de enthousiaste steun van familieleden, vrienden, collega’s en sponsors snel bereikt. Nu eindigt de teller boven de 60.000 euro.

Klimgeiten: meer dan 60.000 euro voor KWF NIJKERK - Volgende week donderdag is het zo ver: na acht maanden voorbereiding fietsen 13 Nijkerkse klimgeiten de legendarische Alpe d’Huez op. Daarna kunnen ze KWF Kankerbestrijding ruim 60.000 euro overhandigen.

door Ruurd Ubels

,,Het project ‘Nijkerk naar Alpe d’HuZes’ is echt iets van de Nijkerkers geworden’’, zegt deelnemer Fons Stortelder. De afgelopen acht maanden hebben veel bedrijven geld gedoneerd, zijn acties op touw gezet en rommelmarkten georganiseerd. Ook is veel geld opgehaald met de verkoop van spullen zoals fietsmacaroni en fietsbier (zie ook www.nijkerka6.nl). Fons: ,,Op een gegeven moment werd je er op straat over aangesproken. Prachtig!’’

Naast het binnenhalen van geld voor KWF Kankerbestrijding, is de afgelopen maanden veel getraind. Alle dertien klimgeiten zijn lid van de Nijkerkse fietsvereniging VOEK, maar ‘Alpe d’HuZes’ vergt extra voorbereiding. Aan het project doen op 3 juni circa 3.000 Nederlanders mee en allemaal willen ze op die ene dag zes keer tegen de bijna veertien kilometer lange kuitenbreker op.

Begin mei was er een trainingsweekend in de Eifel (Duitsland), door alle deelnemers overigens betaald uit eigen portemonnee. ,,Er was daar geen kilometer vlak. Ik stond meteen ‘geparkeerd’ ’’, zegt klimgeit Rembrandt Damen. Zijn voorbereiding op Alpe d’HuZes werd verstoord door een auto-ongeluk. ,,Maar de conditie is weer helemaal op peil.’’

Sommige deelnemers lijken van de Franse Alpen geen genoeg te krijgen. De enige vrouwelijke klimgeit uit Nijkerk, Jacqueline Kraaij-Demmer, fietst op 2 juni al een keer omhoog. ,,Dan wordt de Alpe d’HuZus georganiseerd en fiets ik met mijn zus naar boven.’’ Alpe d’HuZus is een initiatief voor familieleden en begeleiders die de Alpe d’Huez ook graag een keer willen opfietsen.

Gaat Jacqueline op 3 juni alsnog zes keer omhoog? ,,Ik denk dat ik op 2 juni één keer ga en op 3 juni vijf keer.’’ Ze glimlacht. ,,Dat is ook zes keer, toch?’’

Begeleidster Janine Stortelder kijkt nu al een beetje weemoedig terug op de afgelopen acht maanden. ,,Er is een geweldige teamgeest ontstaan.’’

,,Er zijn veel uren in ‘Nijkerk naar Alpe d’Huzes’ gaan zitten’’, vult deelnemer Jan van der Horst aan. ,,Denk alleen al aan de ‘zussen’ die met hun rommelmarkten in Hoevelaken veel geld hebben opgehaald voor de kankerbestrijding. De saamhorigheid is geweldig.’’ Het lokale tv-programma Juustem! maakte er een film over (www.juustem.nl/afleveringen/bekijkafleveringen.html).

De dertien Nijkerkers zullen hun saamhorigheid en teamgeest volgende week hard nodig hebben. Zes keer de Alpe d’Huez opfietsen, is sneller gezegd dan gedaan. Dat sommige sponsors betalen per klim, is een extra stok achter de deur.

advertentie
advertentie