De macht van de schaamtelozen

19 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Commentaar

Ik ben nieuwsgierig. Ik wil graag van allerlei zaken het naadje van de kous weten. Sterker nog. Ik word zelfs betaald om nieuwsgierig te zijn. Om overal het naadje van die kous zichtbaar te maken en daarover te berichten voor de lezers van De Stad Nijkerk. Dan moet je soms alle tegels oplichten om te weten te komen wat er gebeurd is.

Toch zijn er grenzen aan die nieuwsgierigheid. Die komen in zicht bij geruchtmakende zaken. Denk aan de overval op melkboer Evan Bouw in november vorig jaar. Of aan de verkrachting van twee meisjes onlangs in de buurt van het zwembad. (Bijna) iedereen wil weten wat er precies is gebeurd. Dan is het ook de taak van de redactie van deze krant om dat uit te zoeken en daarover te schrijven. De feiten mogen bekend worden. Er doen over beide zaken echter ook veel geruchten de ronde in de stad. Geruchten die ook bij de redactie bekend zijn. Zolang die geruchten niet op waarheid kunnen worden gecontroleerd, schrijven we die niet op.

En als het gaat om de beleving van de slachtoffers, vindt de redactie van deze krant dat terughoudendheid op zijn plaats is.

Dit uitgangspunt staat onder druk na de vliegramp vorige week in Tripoli, waarbij landelijke media, zoals de Telegraaf, NOS-Journaal, SBS Hart van Nederland, zich ongeremd en haast schaamteloos op slachtoffers en nabestaanden stortten om hun belevingen op te tekenen. In de veronderstelling dat iedereen dat wil weten.

Verdriet verkoopt.

Kennelijk.

Ook twee Hoevelakers zijn bij de vliegramp omgekomen. Wethouder Henk Lambooij heeft de ouders van één van deze slachtoffers bezocht. Zij vroegen om met rust te worden gelaten. De redactie van deze krant heeft dat gerespecteerd. De wethouder werd door andere media sterk onder druk gezet, bijna gechanteerd, om daarover nadere informatie te geven.

Dat is niet het journalistieke beleid van De Stad Nijkerk. Als de nabestaanden hun verhaal willen vertellen, zijn zij welkom. Maar opdringerigheid past daar niet bij.

Uitnodiging

De poll op de voorpagina van de krant, maar ook op d einternetsite, gaat daar deze week over. We nodigen de lezers uit om niet alleen te stemmen, maar ook hun inhoudelijke reactie te geven op de website van deze krant, www.stadnijkerk.nl.

Henk Brinkman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie