Canadezen bezoeken Nijkerk

12 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Ze zijn inmiddels dik in de tachtig. Sommigen zijn aan de rolstoel gebonden. Maar de wil om herdenkingen van gevallen kameraden te bezoeken en bevrijdingsfeesten mee te vieren is groot. Een groep verbleef bij gastgezinnen in Nijkerk. Zij bezochten de herdenking in Groesbeek, waar ook prinses Margriet aanwezig was. Ook woonden zij de Nijkerkse dodenherdenking mee en legden bloemen en kransen. Op Bevrijdingsdag reden de Nijkerkse Canadezen mee met de Freedom Memorial Tour, waaraan veel oude legervoertuigen deelnamen van Keep Them Rolling. Sommigen namen de positie in achter het machinegeweer in een oude gevechtswagen. Stram, maar genietend van het vele publiek langs de route.

Mogelijk laatste keer in Nederland NIJKERK - Ze zijn inmiddels weer teruggereisd, de hoogbejaarde Canadese veteranen. Afgelopen week logeerden zij in Nijkerk bij gastgezinnen. En bezochten herdenkingen en bevrijdingsfeesten. ,,It was all very moving, very touching.”

door Henk Brinkman

De Canadezen verbleven in Nijkerk bij gastgezinnen. Bert en Greet van de Beek hadden twee gasten, Sam Magee en Yvon Paré. Greet:,,Dit is een schitterende ervaring, al was het wel lastig. Sam is Engelstalig, maar Yvon komt uit het Franssprekende deel van Canada. We moesten dus veel schakelen. Gelukkig verstaat hij wel Engels.”

Beide veteranen waren zeer geroerd door de herdenkingen. Sam Magee: ,,In Nijkerk vond ik het echt ontroerend dat veel schoolkinderen bij de dodenherdenking aanwezig waren. Ze weten veel over de oorlog. In Canada is dat eel minder. Ik heb zelf nooit veel verteld. Het is niet leuk om aan je kinderen of kleinkinderen te vertellen dat je soms moeders of kinderen het neergeschoten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie