Mega eindeseizoensexpositie

Nieuws

Tussen de 500 en 600 kunstwerken zijn op donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 april te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur (en op vrijdag tevens van 19.00 tot 21.00 uur). De expositie is niet alleen in het cursusgedeelte op Zuiderinslag 4B, maar ook in de toonzalen van woninginrichter Doggenaar op de Zuiderinslag 4A.

350 Cursisten exposeren bij Doggenaar HOEVELAKEN - ,,Je kunt rustig zeggen dat we dit jaar een mega-expositie hebben van 350 cursisten. Nu exposeren wij voor het eerst in onze eigen ruimte boven Doggenaar, want in het dorpshuis was de ruimte eigenlijk te beperkt voor zoveel kunstwerken.” Dat zegt de voorzitter van het Collage Kunst Centrum Hoevelaken, Rolina van Vliet.

door Anneke Martini

Gelijktijdig wordt dan de open dag gehouden waar inschrijving voor het nieuwe cursusprogramma mogelijk is. De docenten zijn er aanwezig voor het geven van informatie en er worden demonstraties gehouden.

Van Vliet: ,,Doggenaar vond het een goed idee om ook zijn toonzalen erbij te betrekken, waar vooral de grotere kunststukken beter tot hun recht komen. Men kan nu meteen het effect in een interieur zien. Erg leuk die samenwerking waarbij het mes aan twee kanten snijdt.’’

,,Voor het eerst is er nu een groot podium zonder beperkingen, waardoor wij niemand hoeven teleur te stellen. Een goede samenwerking tussen bedrijfs- en verenigingsleven. Bovendien is er ruime parkeergelegenheid”, aldus de Hoevelakense beeldend kunstenaar.

In de eigen cursusruimte op de bovenverdieping is bij de inrichting al rekening gehouden met toekomstige exposities door veel muurruimte te creëren. Er is volop gelegenheid om schilderijen, beelden en objecten ruimtelijk te plaatsen.

Workshops

Het getoonde werk is gemaakt tijdens zestig verschillende cursussen en workshops. De diversiteit is groot omdat er bij Collage vele beeldende technieken worden beoefend. Er zijn tekeningen, aquarellen, iconen, beelden, keramische en glasobjecten alsmede olie- en acrylschilderijen te bezichtigen die alle grotendeels gedurende de lessen zijn gecreëerd. Deze kunstwerken geven een goed beeld van de diverse activiteiten en technieken die worden aangeboden.

De portrettekeningen en acryldoeken -naar aanwezig model- zijn vervaardigd door een zelfstandig werkende Open Ateliergroep. Deze werkwijze is bepaald niet gemakkelijk en derhalve alleen weggelegd voor de ‘echte ‘specialisten’.

Portretten

Daarnaast zijn er diverse portretten en andere potloodtekeningen te zien die gemaakt zijn naar aanleiding van een foto. De hierbij toegepaste fotografische tekentechniek, die door docent Cees Slokker wordt aangeleerd, geeft gelegenheid tot het uitwerken van een zeer gedetailleerd en verfijnd resultaat.

Slokker is ook de steun en toeverlaat voor een grote groep olieverfschilders die stillevens en landschappen in traditionele schildertechniek op de expositie laten zien.

Variatie

Bijzonder gedetailleerd werk is ook te zien in de geheel volgens de traditie vervaardigde iconen, onder leiding van Natalia Verf gemaakt. In een zacht palet geschilderd, is er een aantal aquarellen; ontstaan onder supervisie van docente Ina Collens. Een modern materiaal als acrylverf trekt de laatste jaren steeds meer belangstellenden en Collage heeft daarom een zeer grote afdeling acrylschilders.

De meer figuratieve trant wordt beoefend onder leiding van Pien Schouten en Ina Collens. Evelien Kooloos heeft de zogenaamde startgroepen onder haar hoede. Het non-figuratieve, meer vrije werk is afkomstig van de cursussen abstract schilderen waarin Rolina van Vliet volgens de door haar ontworpen abstracte schildermethode lesgeeft.

,,We tonen met realistische schilderijen, fijnschilderwerk, acryl in abstracte en realistische stijl, fotografische tekeningen en aquarellen een grote variatie aan kunstvormen. Het grootste gedeelte van de nieuwe cursisten richt zich op abstract schilderen met acrylverf. Overigens is iedereen heel blij met onze nieuwe accommodatie. Het enige nadeel is het ontbreken van een traplift. Nu moeten de mensen hun materiaal de trap op dragen”, licht Van Vliet toe.

Afdeling beeldhouwen

Collage heeft inmiddels een grote afdeling beeldhouwen, waar onder leiding van Betty Meijbaum een flink aantal verrassende beelden zijn ontstaan, zowel figuratief als abstract.

Bij de lessen van Hans Meijbaum ligt het accent op het boetseren met klei. Daarnaast ontbreekt de keramiekgroep niet. Bij docente José van Tweel werden objecten gecreëerd die door verdere bewerking met glazuur bijzondere effecten opleverden.

Nieuw en heel bijzonder zijn de resultaten van de cursus glaskunst waarin beeldhouwer Arrie Huijgen de fijne kneepjes van het vak wist over te brengen.

Tijdens de expositie wordt zoals gebruikelijk het nieuwe cursusprogramma gepresenteerd. De aanwezige docenten en bestuursleden geven belangstellenden desgewenst hierover meer informatie. Tevens is er gelegenheid zich alvast in te schrijven voor een cursus of workshop voor het komende seizoen.

Collage verzorgt jaarlijks meer dan 65 cursussen van tien lessen. Het brede aanbod aan verschillende technieken en niveaus biedt elke liefhebber het beoefenen van een kunstvorm de kans zich verder te vormen. Nieuw is de driedaagse cursus ‘Hundertwasser’.

‘Moef’

Vrijdag 16 april van 18.30 tot 19.30 uur exposeren de jeugdgroepen van Collage samen met de cursisten van Moef in het Collagegebouw op Zuiderinslag 4 B hun werkstukken van het afgelopen seizoen. De basisscholen van Hoevelaken zijn door het bestuur uitgenodigd een kijkje te komen nemen om leuke ideeën op te doen of om zelf een cursus te gaan volgen bij Evelien Kooloos of Saskia Turf.

Evelien geeft twaalf lessen aan kinderen van 6 tot 13 jaar. Op woensdagmiddag hebben zij heerlijk creatief gewerkt aan hun unieke kunstwerken in een leuke sfeer, waarbij de leerlingen ook van elkaar leerden.

u Meer informatie via de website: www.collage-hoevelaken.nl; e-mail: info@collage-hoevelaken.nl of telefoon: 033-2534738 of 2536879.

advertentie