Nijkerkse Sportmarathon jubileert

Nieuws

In 1985 nam Frits van de Pol, exploitant van de sportbar bij sporthal Watergoor, het initiatief voor de sportmarathon. Van de Pol: ,,Het was niet uniek. We hebben het een heel klein beetje gejat van Putten, waar zo’n marathon al een paar keer was gehouden. Alleen hebben ze het daar niet zo lang volgehouden als wij in Nijkerk. Onze opzet was om sporters van diverse verenigingen, zoasl voetballers, handballers, korfballers, volleyballers en tennissers eens met elkaar in contact te brengen. Dat is nu een beetje achterhaald, want mensen zijn vaak lid van meer dan één sportclub. In die tijd - ja, we worden een beetje oud - was dat nog lang niet het geval. Daarom wilden we hen eens met en tegen elkaar in het veld brengen op heel veel verschillende onderdelen. Daar is het idee van de sportmarathon op gebaseerd. En we hebben het extra zwaar gemaakt door er een 24-uursfestijn van te maken. Sporten van vrijdag 18.30 uur tot zaterdag 18.30 uur. Dat geeft het festijn wel een heel aparte sfeer.”

Groot sport- evenement bestaat 25 jaar NIJKERK - De sportmarathon bestaat, de Nijkerkse variant van de 24-uursrace van Le Mans, wordt dit jaar voor de vijfentwintigste keer gehouden. Van vrijdag 18 juni tot zaterdag 19 juni 18.30 uur.

door Henk Brinkman

Bedrijventeams

Het begon met allerlei sportclubs, die een team afvaardigden voor de sportmarathon. Van de Pol: ,,Je ziet wel een beetje een verschuiving. In het egin waren het bijna alleen maar sportclubs die meededen. Van de voetbalclubs, de handballers, de volleybalclubs, de waterpolo-ers. Dat is nog steeds zo. Ook dit jaar doen de voetballers van Sparta en NSC weer mee. En de korfballers hebben zich ook weer ingeschreven. Maar er zijn nu ook vriendenteams die zich inschrijven. Gewoon clubjes vrienden, die allemaal iets heel verschillends doen, maar bij de sportmarathon met elkaar een team vormen. Ook bedrijven vaardigen steeds vaker een team af. Of horecagelegenheden, die komen vechten voor de bokaal.”

Deelnemers moeten van veel markten thuis zijn. De sportmarathon kent 17 verschillende onderdelen, die alle teams moeten volbrengen. De meeste onderdelen worden gespeeld in en rondom sporthal Watergoor, maar er zijn ook enkele onderdelen in Bad Bloemendal en bij tennisvereniging Sparta en op het handbalveld van Voice. Verder wordt er op het parkeerterrein van de sporthal een beachvolleybalveld aangelegd. Deels heeft de sportmarathon ook het karakter van het traditionele zeskamp, want er is ook een zeephelling en de deelnemers moeten een vrachtwagen van zijn plaats trekken. Een hindernisbaan ontbreekt evenmin. Ook een playbackshow is in het programma opgenomen.

Videoscherm

In verband met het WK-voetbal wordt een groot videoscherm op het terras geplaatst, zodat iedereen naar Nederland-Japan kan kijken.

u Er is nog gelegenheid voor inschrijving. Teams van ongeveer 25 leden kunnen zich tot 3 april melden bij Frits van de Pol in de sportbar van sporthal Watergoor. Telefoon: 033-2461285.

advertentie