‘BeeldSchoon’ bestaat 10 jaar

16 december 2009 om 00:00 Nieuws

Arrie Huijgen, Bart Kamphuis, Bea Berends, Dirk Boer, Nel Schoon, Helga Walinga, Jolien van Es, Lena Posthuma, Marjolien Roeffel en Miriam van Eijken tonen kunstfoto’s, beelden en objecten van glas, brons, keramiek en gietsteen alsmede schilderijen, textiel art, sieraden, artworks en artbags.

NIJKERK - In de historische Schrassertstraat van Nijkerk werd de buurtsupermarkt annex bakkerij op nummer 23 grondig verbouwd tot een atelier. Eigenaren Bart Kamphuis en Nel Schoon vieren het 10-jarig bestaan van hun atelier BeeldSchoon met een expositie van tien beeldend kunstenaars.

door Anneke Martini

De openingstijden zijn: Vrijdag 18 december (10.30-21.00 uur), zaterdag 19 december (10.30-16.00 uur), dinsdag 22 december (10.30-21.00 uur), woensdag 23 december (10.30-21.00 uur), dinsdag 29 december (10.30-16.00 uur), woensdag 30 december (10.30-16.00 uur) en op afspraak via 06-13579062 (Bart Kamphuis). Vrije toegang.

Buurtsuper Van de Pol was vroeger een begrip in Nijkerk; men ontmoette er elkaar en hield elkaar op de hoogte van de laatste nieuwtjes. De heerlijke taarten van Van de Pol vonden gretig aftrek. Nel Schoon en Bart Kamphuis veranderden het rustieke pand in twee en half jaar in een functionele werkruimte. Alleen de vloer is nog oorspronkelijk met die ouderwetse tegeltjes.

HoewelKamphuis 5 jaar geleden al een expositie hield van zijn schilderijen en Nel Schoon met haar kunstfoto’s meedeed aan de eerste Atelierroute van Nijkerk timmerden zij niet aan de weg. ,,Tijdens de Atelierroute kregen we veel leuke reacties. In het kader van ons 10-jarig bestaan kunnen we nu ook -met een commerciële knipoog- iets organiseren. Opnieuw krijgen we leuke reacties. De mensen lopen hier zeker een half uur met veel interesse te kijken.”

Het atelier is voor deze gelegenheid ingericht tot een sfeervolle galerie waarin de kunstwerken alle aandacht krijgen. Door de verschillende technieken valt er veel te zien. Fotografe Nel Schoon trok naar een verlicht Berlijn en maakte er prachtige foto’s die door de aparte lichtval een sprookjesachtige, vervreemdende sfeer uitstralen. Daarnaast heeft architect Hundertwasser haar geïnspireerd. Zij is lid van Fotokring Hoevelaken.

Zeilinstructeur

Water speelt in het leven van Bart Kamphuis een grote rol. In de zomer is hij zeilinstructeur en in de winter schildert hij robuuste waterschilderijen met boten en horizonten. Liefst gebruikt hij het paletmes. Arrie Huijgen toont bronzen en objecten van glas. Bea Berends maakt schilderijtjes van textiel, zij ‘schildert’ met textiel. Unieke sieraden van Dirk de Boer zijn te bewonderen in de vitrine.

Helga Walinga heeft een bijzondere manier van fotograferen, als waren het schilderijen. Jolien van Es geeft haar raku gestookte objecten met grappige vissen prachtige glazuren mee. Lena Postuma weet in de kleine, fijne bronzen veel gevoel te leggen met karakteristieke houdingen. Marjolein Roeffel toont een fraai drieluik en maakt ontwerpen voor unieke tassen. Mariam van Eijken, docente bij De Brink, creëert functionele keramische objecten en daarnaast fraaie paneeltjes.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie