In onzekerheid laten is martelen(d)

16 december 2009 om 00:00 Nieuws

Hashemi werd door de Immigratie- en Naturalisatiedienst, IND geklassificeerd onder artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag. Dat artikel houdt in dat een asielzoeker de vluchtelingenstatus wordt geweigerd omdat deze zich mogelijk aan schendingen van mensenrechten heeft schuldig gemaakt. Dat wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk zo is. Het probleem is dat de IND dat niet hoeft te bewijzen, maar alleen van een aanname uitgaat. Er is dan ook geen proces aangespannen tegen Hashemi. De bewijslast wordt in dit soort gevallen omgedraaid. Hashemi moet bewijzen dat hij onschuldig is. Een schier onmogelijke zaak. In de Nederlandse rechtsstaat moet iemands schuld worden bewezen, behalve in deze gevallen.

Asielzoeker moet terug, zijn gezin mag blijven NIJKERK - De in Nijkerk wonende Afghaanse asielzoeker Miranshah Hashemi (67) heeft na elf jaar strijd te horen gekregen dat hij nu definitief binnen 28 dagen het land moet verlaten. De beschikking van de IND is afgegeven op 1 december. Dat betekent dat hij op 29 december zou moeten vertrekken. Zijn vrouw en dochters mogen wel in Nederland blijven.

door Henk Brinkman

Verder stelt de IND op grond van een zogenoemd ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Hashemi bij terugkeer geen gevaar loopt. In een eerdere procedure tegen deze uitspraken heeft Hashemi aangevoerd, dat hij juist wel gevaar loopt. In datzelfde ambtsbericht werd gesteld dat voormalige leden van het leger van Afghanistan juist wel gevaar lopen bij terugkeer in het land. Hashemi was in de jaren ‘80 monteur in het leger van de toen nog communistische regering. Alleen al het feit dat hij beroepsmilitair was, kan aanleiding zijn voor gweld tegen hem. Ook heeft hij geen familie- of stamleden meer, die hem in Afghanistan kunnen beschermen.

Humanitair

Zowel Miranshah Hashemi als zijn vrouw hebben ernstig geleden onder de martelende onzekerheid van de afgelopen elf jaar. Hashemi lijdt aan suikerziekte en moet zeer regelmatig eten. Hij heeft oogklachten, maar is de laatste tijd ook onder psychiatrische behandeling. Zijn vrouw heeft vier keer een herseninfarct gehad en heeft vanwege hartklachten een hartoperatie achter de rug. Haar gezondheid is erg wankel. Haar kinderen vrezen het ergste voor haar als hun vader inderdaad wordt uitgezet.

Hun jongste dochter woont bij hen in. Ook zij lijdt onder de situatie en vecht ervoor om te zorgen dat haar vader in Nederland mag blijven. De laatste tijd is zij niet aan haar studie toegekomen, omdat zij steeds meer bij haar ouders aanwezig moet blijven, vanwege hun gezondheid, maar ook omdat zij voortdurend aandacht vraagt voor de schrijnende situatie van haar ouders. Zij heeft staatssecretaris Albayrak een brief geschreven.

Vanuit Nijkerk heeft een inwoner een brief aan de Koningin geschreven, waarin hij haar vraagt om de hand in dit geval over het hart te strijken. Deze Nijkerker vindt de situatie te schrijnend voor worden.

De advocaat van Hashemi gaat beroep aantekenen tegen de beslissing van de IND.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie