Plan Hassemanpad gecrasht

2 december 2009 om 00:00 Nieuws

In die visie zou de mogelijkheid moeten worden geschapen voor de bouw van drie woningen achter de woning aan de Oude Barneveldseweg 52. Het college had het plan eerder afgewezen. Het betreffende, door het college afgewezen plan, blijkt een lange historie te hebben. Eigenaar Van Amerongen van het poeliersbedrijf in het bedrijfspand achter de woning aan de Oude Barneveldseweg 52, waarvan hij de bewoner is, overweegt om zijn bedrijf te staken. In overleg met adviseurs besloot hij een plan te maken dat voorziet in de bouw van twee nieuwe woningen en een woning ter vervanging van de huidige bedrijfswoning, die aan het bedrijfspand vastzit.

Raad steunt motie CDA en PPP2010 niet NIJKERK - René Windhouwer (CDA) kreeg in de gemeenteraad alleen steun van Patricia van de Hurk voor een motie, waarin hij vroeg om een planologische visie voor het gebiedje op de hoek van het Hassemanpad en de Oude Barneveldseweg.

door Henk Brinkman

In contacten met de gemeente stuitte hij op het feit dat het bestemmingsplan voor dit gebied sterk verouderd is. Het dateert van 1958/1960. Bovendien zijn pogingen om het complete bestemmingsplan uit de archieven van de gemeente op te diepen vruchteloos gebleken. Het is niet volledig aanwezig. Volgens de gemeente is de bestemming ‘Erf en tuin’, maar in de milieuvergunning wordt gesproken over ‘Industrieterrein’.

In het voorjaar heeft wethouder Renger Walet het terrein bezocht. Hij toonde zich gematigd enthousiast en liet zelfs door zijn ambtenaren een tekening maken, waarin tamelijk gedetailleerd werd aangegeven hoe de toekomstige situatie zou moeten worden. Op grond van het gesprek en het feit dat deze tekening van het stadhuis kwam, verwachting gewekt, dat het college het voorstel van de wethouder zou steunen. Onder voorwaarde dat het plan definitief zou worden goedgekeurd, werd het perceel verkocht.

Maar een antwoord liet langer op zich wachten en in september kwam er - voor hen plotseling - een afwijzing. Tweedelijnsbebouwing zou niet wenselijk zijn. Ook zou het Hassemanpad niet geschikt zijn voor de ontsluiting. Van Amerongen begrijpt dat niet. ,,Het poeliersbedrijf heeft al een ontsluiting op het Hassemanpad. Ook de twee woningen verderop zijn ontsloten via het Hassemanpad. Zoveel verandert er dus niet.” En omdat het om een principeverzoek zou gaan, zijn er voor Van Amerongen geen mogelijkheden om in beroep te gaan.

Windhouwer wil een planologische visie om te bezien of de plannen toch door kunnen gaan, maar dan wel na een integrale afweging. Aart Klompenhouwer (PN) maakte zich boos: ,,Het is principieel onjuist ad-hocbeleid te voeren. Er moet beleid zijn, dat toetsbaar is voor iedereen.” Jan Duijnhouwer (PRO21) was dat met hem eens: ,,Wordt dit het beleid van de nieuwe wethouder?”

advertentie
advertentie