Vogels verslaan Sparta Nijkerk

18 november 2009 om 00:00 Nieuws

Ferdinand Katipana 0-1

NIJKERK - Sparta Nijkerk heeft zaterdag de derby tegen IJsselmeervogels met 0-1 verloren. Voor de gasten was winst noodzakelijk om de aansluiting te herpakken en dat deden ze. Sparta Nijkerk bleef koploper, maar speelde zijn minste duel tot nu toe.

De kampioen van vorig seizoen IJsselmeervogels moest het streekduel winnen om niet al snel in de competitie op grote achterstand te komen. Bij de Nijkerkers was de druk minder, want ook een gelijk spel zou een prima resultaat zijn. De verschillende belangen en de slimme tactiek van de Vogels zorgden voor een fors overwicht van de gewezen kampioen vanaf het eerste fluitsignaal.

Zowel het Nijkerkse defensieve centrum als de centrale middenvelders Kooiman en Buitenhuis werden volledig vastgezet, zodat het de Spartanen amper lukte om een gedegen aanval op te zetten.

Daarbij kwam ook het sterke optreden van de centrale verdedigers van de IJsselmeervogels Bas Mooij en Lion Axwijk, die Albert van Nijhuis en Maurice van der Wilt onaanspeelbaar maakten.

De Vogels overheersten hierdoor in de eerste helft en het was mede aan het sterke optreden van keeper Sven Onland te danken dat het overwicht niet tot een of meerdere doelpunten leidde. Overigens bestond het gevaar van de Vogels ook vooral uit afstandschoten, omdat ook de Nijkerkse defensie weinig ruimte weggaf.

Na rust kreeg Sparta iets meer vat op het spel van IJsselmeervogels, maar een overwicht was er zeker niet. Het was meer dat de ploegen wat beter in balans waren. Het Nijkerkse deel van het in grote getalen aanwezige publiek veerde op voor een gewenste strafschop, maar scheidsrechter Heida had geen handsbal waargenomen. Wat hij wel waarnam was een overtreding van Jasper Bolland halverwege de tweede helft op Buitenhuis. Tot ontzetting van het rode deel van het publiek resulteerde dat in een rode kaart voor de vleugelverdediger.

Meer druk

Tegen tien man kon Sparta meer druk zetten, ook omdat Henny Lee zijn stuurman Dick Kooijman op de rechterkant neerzette om de opbouw te verzorgen. Het Nijkerkse spel verbeterde, maar uitgespeelde kansen bleven uit. De snelle Verwey en Katipana zorgden aan de andere kant voor meer dreiging. De Spartanen gingen over op opportunistisch spel met hoge ballen richting het doel van Martijn van Strien. De doelman zorgde er met twee verbluffende reddingen voor dat zijn ploeg won. Sparta verloor zijn tweede thuisduel tegen een ploeg uit Spakenburg, al was het dit keer niet onterecht. IJsselmeervogels was over het gehele duel gezien de betere ploeg.

Beker

Zaterdag speelt Sparta geen competitieduel, maar komt het in het veld voor het bekertreffen met ESC. De derdeklasser uit Elburg zou op papier geen problemen op mogen leveren voor de Nijkerkse hoofdklasser, maar het blijft natuurlijk bekervoetbal. De Nijkerkers kunnen rekenen op een zeer gemotiveerde tegenstander in Elburg vanaf 14.30 uur.

advertentie
advertentie