Visser exposeert op drie locaties

18 november 2009 om 00:00 Nieuws

Ook neemt hij deel aan de herfstexpositie ‘Wild in de Natuur’ in ’t Kunsthuis van het Oosten te Enschede en in Nieuwkoop bij galerie en beeldentuin Rijlaarsdam (www.rijlaarsdam.nl).

‘De natuur is mijn inspiratie en leermeester’ NIJKERK - De Nijkerkse beeldend kunstenaar Harm Visser exposeert zijn verfijnde potlood- en pentekeningen alsmede acrylschilderijen niet alleen bij Eerste Nijkerkse Galerie Polhus.

door Anneke Martini

Het grootste gedeelte van zijn werk hangt echter bij Galerie Polhus, te zien tot 21 december. De 31e Internationale Wildlife-Art tentoonstelling, Gronausevoetpad 28 te Enschede (053-4312584) is nog dagelijks kosteloos te bezoeken tot en met zondag 6 december van 11.00 tot 17.00 uur. (www.kunsthuisvanhetoosten.nl)

,,Galerie ’t Kunsthuis van het Oosten organiseert de grootste expositie op het gebied van de natuur, waar een internationaal publiek op afkomt’’, licht de bescheiden Nijkerker toe. ,,Deelnemers komen uit diverse landen van Europa, Rusland en de USA. Via collega’s hoorde ik dat je je voor deze expositie kon inschrijven en de kunstcommissie wilde mijn werk graag tonen. De galeriehouder is er zelfs enthousiast over.”

Tijdens de officiële opening kreeg Harm Visser dan ook positieve reacties, vooral door zijn schilderijen in een geheel eigen signatuur. Zijn voorstellingen zijn op een bijzondere wijze gestileerd met uitdagende composities. ,,Speciaal het afgelopen jaar heb ik er hard voor gewerkt. Het kleurgebruik is zachter, subtieler geworden en ook de lijnen zijn niet meer hard zwart, maar kleuren bij het landschap. De kleur is nu aangepast aan het landschap. Dit is zo gegroeid, maar er is ook over nagedacht…”

Als inwoner van Nijkerk kan Harm Visser zijn hart ophalen in de natuur dichtbij huis, de Arkemheenpolder. Gewapend met camera, een portie geduld en veel nieuwsgierigheid en passie vindt hij er onbegrensde inspiratie. Al jong was hij in de weer met pen en papier, geboeid door de natuur en het gedrag van dieren. Kijken naar kleur, vorm en lijn zat er al jong in en op zijn dertiende volgde Harm zijn eerste cursus tekenen en schilderen. Een vervolgopleiding kreeg hij aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten te Nunspeet. Maar in wezen voelt hij zich autodidact, mede door het ontwikkelen van een geheel eigen stijl. ,,Hoe meer ik in de polder ben, hoe meer ik ging zien. Het is er eindeloos fascinerend en het landschap werkt totaal op mij in. Ook al lijkt het enigszins kleurloos, er zijn zoveel kleurnuances! Ik laat in mijn recente werk dan ook meer kleur toe. Wat ik zo mooi vind aan de polder is die immense ruimte, zonder bomen of obstakels. Elk moment dat je er bent is anders. Met die langskomende vogels is het nu de mooiste tijd van het jaar. Sloten inspireren mij; de libellen, de spiegeling, de beweging, de begroeiing, de watervogels. Het zijn de kleuren en de structuren, maar ook de details. Leren kijken, leren zien is de essentie. Ik ben dan ook helemaal afgestapt van de strakke landschappen vanuit het vogelperspectief. Het is mijn polder, die zoveel bij mij los maakt.” Harm Visser heeft zijn verf aangepast aan zijn nieuwe visie op het polderlandschap.

Door de egale kleurvlakken moet de verf vloeien en goed te mengen zijn, met veel pigment en goed dekkend. Een matte verf die een bijzonder effect geeft.

advertentie
advertentie