Beeld voor ongedoopte kinderen

21 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

‘Ze’ dat zijn Miriam Middelkoop, lid van het parochiebestuur van de St. Catharinaparochie in Nijkerk en Bea Berends van de werkgroep rouwpastoraat van diezelfde parochie. Tot voor kort huldigde de RK kerk de opvatting dat kinderen die vroegtijdig kwamen te overlijden en nog niet gedoopt waren, niet naar de hemel gingen, maar een plek kregen in het voorgeborchte, dat in de volksmond het vagevuur werd genoemd. Deze kinderen mochten niet in door de kerk gewijde grond worden begraven, maar kregen een aparte plek. Vaak buiten de muren van de RK begraafplaatsen, soms langs de rand. zoals in Nijkerk.

Herinnerings-plek voor ver-borgen verdriet NIJKERK - Ze weten niet precies, waneer de Rooms Katholieke kerk de opvattingen heeft veranderd over het lot van kinderen die vroegtijdig sterven en ongedoopt waren, maar dat de opvattingen zijn veranderd, weten ze wel. En ze wilden er wat aan doen. Er is nu een monumentje geplaatst op de RK-begraafplaats ter nagedachtenis aan deze kinderen.

door Henk Brinkman

Toen de Nederlandse regering rond 1850 de betrekkingen tussen Nederland en het Vaticaan, de zetel van de paus, herstelde en de paus weer een Nederlandse bisschop mocht benoemen, werden op veel plaatsen aparte RK begraafplaatsen ingericht. Ook in Nijkerk kwam een aparte begraafplaats naast de algemene begraafplaats. Overleden kinderen, die ongedoopt waren kregen een plekje langs de muur die beide begraafplaatsen scheidt.

In 2005 kwam de vraag van een parochielid of er geen aparte aandacht voor deze kinderen kon komen. Het parochiebestuur pakte deze vraag op en er werd een werkgroep Kindermonument opgericht, die zich met deze vraag bezighield. Bea Berends maakte daar ook deel van uit. Ze merkte dat het heel gevoelig ligt. ,,Er zijn aangrijpende verhalen verteld. Daardoor werd de noodzaak om er iets voor te doen heel duidelijk. Soms zijn de verhalen en de emoties heel diep weggestopt. Er waren ook parochieleden die ons vroegen of we wel wisten waar we aan begonnen. Maar ik ben nu toch heel blij dat iets aan eerherstel kunnen doen. Sommige mensen weten niet eens meer waar hun kind precies ligt begraven.” Miriam Middelkoop: ,,We weten ook niet precies om hoeveel kinderen het gaat. De namen ontbreken vaak in de officiële registers. Er hoefde geen aangifte te worden gedaan. Maar we denken dat het in totaal om zeker 35 kinderen gaat.”

Monumentje

Op het graf is vorige week een monument onthuld ter nagedachtenis aan deze kinderen. Het beeld, dat is gemaakt dor kunstenaar Arrie Huijgen, die ook een kunstwerk voor het Hospice heeft gemaakt, heeft een plek gekregen bij het baarhuisje op de begraafplaats. Een replica is in de kerk geplaatst. Na gesprekken kwam hij met een ontwerp van een lotusbloem met hoogopstaande punten. Die symboliseren de mensen die er omheen staan. De leegte in de bloem staat voor de lege plek die de kinderen achterlieten, maar die wel worden beschenen door het licht. Het beeld is overtrokken met bladgoud. Eris ook een herinneringsboek gemaakt, dat bij de doopboeken in de kerk wordt bewaard.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie