Nijkerkse zorginstellingen scoren slecht

30 december 2008 om 00:00 Nieuws

De Volkskrant publiceerde de lijsten voor het eerst een jaar geleden in december 2007. Toen werd gebruik gemaakt van gegevens van de Inspectie voor de Volksgezondheid uit 2005. Dit jaar is de lijst gebaseerd op recentere kwaliteitsgegevens, eveneens afkomstig van de Inspectie.

NIJKERK - De Nijkerkse zorginstellingen, verzorgingstehuizen Arkemheen en Sint Jozef en verpleegtehuis Zilverschoon, scoren slecht op de ranglijsten, die afgelopen zaterdag door De Volkskrant werden gepubliceerd. Zilverschoon reikte niet verder dan plaats 115 op een totaal aantal van 284 beoordeelde instellingen. Sint Jozef en Arkemheen eindigden als nummer 883 en 886 op de lijst van de 1157 tehuizen. door Henk Brinkman

De tehuizen hebben begin dit jaar cijfers moeten aanleveren over zeventien zorginhoudelijke kwaliteitsaspecten. De cijfers waarop de Volkskrant zich in 2008 baseert, verschillen van de gegevens voor de ranglijst van 2007. Toen werden de vragenlijsten gebruikt met 59 kwaliteitscriteria die alle instellingen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg hadden ingeleverd. Dat waren deels harde cijfers, zoals het percentage bewoners met doorligwonden en het aantal medicatiefouten. Dit jaar heeft de Inspectie gekozen voor relatieve cijfers, waardoor de instellingen zich beter mete elkaar kunnen vergelijken. Hoeveel bewoners nu precies worden vastgebonden of welk percentage bijvoorbeeld sufmakende medicijnen krijgt, is uit die nieuwe cijfers niet meer op te maken.

De onderzoekers van de Volkskrant hebben uit de gegevens een aantal aspecten gelicht, die extra zwaar wegen.

Die aspecten zijn probleemgedrag van bewoners, gebruik van sufmakende medicijnen, medicatiefouten, het aantal doorligwonden en het gebruik van antidepressiva. De keuze om deze aspecten een zwaarder accent te geven is gemaakt in samenspraak met vier deskundigen op het gebied van verpleeghuiszorg. De keuze is uitgebreid verantwoord op de website van de krant.

Nijkerkse tehuizen

In de Nijkerkse tehuizen wordt relatief veel gebruik gemaakt van sufmakende medicatie. Met name in Zilverschoon en Arkmheen worden deze medicijnen veel voorgeschreven. In Sint Jozef in iets mindere mate.

De deskundigen zijn unaniem van mening dat het gebruik van deze middelen tekenend is voor de kwaliteit van een huis. De medicijnen hebben ernstige bijwerkingen en verhogen de kans op een beroerte. Veelvuldig gebruik van antipsychotica wijst op een tekort aan personeel en ook tekort aan goed personeel. Het gaat om personeel dat geduld heeft en de scherpte en de energie om te zoeken naar het antwoord op de vraag: waar komt problematische gedrag vandaan?

In Sint Jozef hebben zich relatief veel incidenten voorgedaan met medicijnen. Het gaat om het percentage bewoners dat in een maand tijd te maken heeft gehad met een medicatiefout. Het kan zijn dat ze bijvoorbeeld een verkeerd medicijn kregen of in een verkeerde dosering of op een verkeerd tijdstip.

De deskundigen noemen dat een thermometer van de sfeer in een tehuis en de nauwgezetheid waarmee wordt gewerkt.

Het gebruik van antidepressiva is in alle drie de tehuizen relatief hoog. Over dit kwaliteitsgegeven wordt verschillend gedacht. Het kan duiden op onverschiligheid, maar ook op extra aandacht voor sombere mensen. Boevendien worden depressies niet altijd veroorzaakt door opname in een verpleeg- of verzorgingstehuis.

De Nijkerkse instellingen waren nog niet in staat op dit artikel te reageren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie