Hou het leuk met oud & nieuw

24 december 2008 om 00:00 Nieuws

De meeste van ons kennen deze boodschap wel. Een boodschap die verwijst naar de geboorte van Jezus en de blijdschap die dat met zich meebrengt. Of we tijdens het kerstfeest aan deze boodschap denken of dat we kerst op een andere manier invulling geven, er past altijd wel een moment van bezinning, terugblikken en vooruitblikken in.

‘Kling klokje klingelingeling’ is het eerste kerstliedje dat ons oudste zoontje vol trots bij ons thuis ten gehore bracht. Het refrein was zijn sterkste kant, de boodschap die dit kinderliedje ook probeert mee te geven was hem nog niet helemaal duidelijk geworden.

We realiseren ons vaak dat we het stukken beter hebben dan vele anderen. In materiële zin is het de meesten van ons de afgelopen jaren niet verkeerd gegaan. Als consument konden we behoorlijk wat besteden. De laatste tijd rammelt de kredietcrisis wel behoorlijk aan de deur. Dat we wat voorzichtiger zijn bij onze uitgaven en ons wat meer zorgen maken over de toekomst lijkt mij dan ook begrijpelijk.

Einde aan oorlogsgeweld

Kerstmis is ook onlosmakelijk verbonden met de gedachte aan een samenleving waarin geweld is teruggedrongen. Einde aan oorlogsgeweld is wat we een ieder toewensen.

Maar ook dichtbij zoeken we naar verbondenheid met elkaar. Het in familiesfeer doorbrengen van de kerstdagen staat ongetwijfeld het hoogst op de agenda genoteerd. Dat geldt ook voor mijn gezin. Een bezoek aan onze ouders is al lang geleden ingepland.

Aanloop

Vervolgens neemt het hele land een soort aanloop naar de viering van Oud en Nieuw. De familie is weer in beeld. Oliebollen en vuurwerk. Soms ook nog ingekleurd door lokale tradities zoals het verslepen van spullen of het carbidschieten. Prachtig toch allemaal.

Maar de laatste jaren zien we helaas ook het aantal vernielingen toenemen. Ik kan dat niet begrijpen. Voor veel van die vernielingen draaien we vervolgens als gemeenschap met elkaar op. Is dat terecht? Ik vind van niet, maar in de praktijk is het helaas wel zo. Volgens mij kun je ook een fantastische oud- en nieuwviering met elkaar hebben zonder dit soort uitwassen. Houd een beetje rekening met elkaar en voel je ook mede verantwoordelijk voor een goed verloop van de jaarwisseling. Dan hoeft het ook niet zo te zijn dat mensen zich vanwege de sfeer liever niet meer op straat laten zien. Breng in die zin Kerstmis en Oud en Nieuw wat dichter naar elkaar toe en zie wat meer om naar elkaar.

Milieu

Hoewel het niet goed is voor het milieu zal ik zelf als liefhebber van vuurwerk ook nog wel even moeten bedenken welk vuurwerkpakket ik dit jaar wil aanschaffen. U snapt het natuurlijk wel : Als vader doe je dit natuurlijk voor je zoontjes.

Goede dagen toegewenst!

Mr.drs. Gerard Renkema, Burgemeester Nijkerk
advertentie
advertentie