Plannen Nijkerkerveen bekend

10 december 2008 om 00:00 Nieuws

Twee varianten worden door het college gekenschetst als landschappelijke modellen, waarin het wonen moet plaatsvinden in contact met het landschap en de woningen een landelijke uitstraling moeten krijgen. In het eerste model komen er 500 woningen bij, in het tweede 550. In model 1 komen er vooral woningen in de dure klasse (60%) en veel minder in de goedkope sector (17%). In de tweede variant is die verhouding wat rechtgetrokken (40% duur, 28% goedkoop). Het eerste deel heeft een positief exploitatieresultaat, het tweede gaat geld kosten.

Adviesgroep wil meer tijd voor bestudering NIJKER/NIJKERKERVEEN - Vier varianten op een dorpse ontwikkeling. Dat heeft het college van Nijkerk in gedachten voor de verdere ontwikkeling van Nijkerkerveen. Twee landschappelijke modellen en twee dorpse modellen. De adviesgroep - voortgekomen uit stamtafels - die als gesprekspartner van het college is ingesteld heeft al aangekondigd meer tijd nodig te hebben om tot een gedegen en breedgedragen advies te kunnen komen dan door het college is gegeven.

door Henk Brinkman

Dorpse modellen

De twee andere varianten worden gekenschetst als de Dorpse modellen, waarbij het dorp compacter wordt ontwikkeld en er een sterker contrast ontstaat tussen het dorp en het landelijk gebied. In model 3 wordt gedacht aan 698 woningen. In model 4 wordt uitgegaan van 950 woningen. Dat is beduidend meer dan de circa 600 woningen dat de gemeenteraad als uitgangspunt heeft bepaald. ,,Daarbij moet worden bedacht, dat er dan geen drie dorpen komen in de toekomst, zoals in de Integrale Ontwikkelingsvisie is voorzien, maar twee”, gaf wethouder Renger Walet als toelichting. In financieel opzicht zal model drie een nagenoeg neutraal resultaat opleveren. Het vierde model zal een miljoeneninvestering vereisen, want het exploitatieresultaat zal zeer negatief zijn.

Duidelijk is wel uit de studies, dat ontwikkeling van de zuidoostelijke strook rond de Jacob de Boerweg in alle varianten een negatief effect heeft van enkele miljoenen euro’s.

Veensche Boys

In de eerste modellen zal Veensche Boys op de huidige locatie kunnen blijven. Als wordt gekozen voor één van de dorpsmodellen, zal de club moeten verkassen. Het is nog niet bekend waarheen. Wel verzekerde Walet, dat de club in het volgende seizoen over een vierde veld kan beschikken. Daarvoor komt in januari een voorstel.

Adviesgroep kritisch

De door de gemeenteraad ingestelde adviesgroep wilde nog niet inhoudelijk reageren op de plannen, maar maakte bij monde van Erik den Hertog bekend meer tijd nodig te hebben om tot een gedegen en breed gedragen advies te kunnen komen. Den Hertog: ,,Het college heeft een half jaar extra tijd genomen en wij moeten met de Kerstdagen doorwerken om iedereen te raadplegen.”

De adviesgroep wil nu met de leden van de indertijd gevormde stamtafels overleggen om dan een advies aan het college te geven.

Den Hertog kraakte nog twee kritische noten. ,,Er zit een belangrijk hiaat in de plannen. In Nijkerkerveen zijn veel ondernemende mensen, die een bedrijf aan huis hebben. Dat zien we nog niet terug in deze plannen. Daar moet wel ruimte voor zijn.”

Den Hertog gaf ook aan dat de begeleidingsgroep allesbehalve stil heeft gezeten. ,,Onze eerder vastgestelde taak in de klankbordgroep werd door de wethouder ter discussie gesteld. Wij hebben daarover een stevige discussie gevoerd met de wethouder en uiteindelijk heeft het college per brief laten weten dat de klankbordgroep haar taak conform de opdracht van de gemeenteraad kan uitvoeren.”

advertentie
advertentie