‘Zorgen voor elkaar is de basis’

10 december 2008 om 00:00 Nieuws

De naam Arjen Gerritsma is de afgelopen jaren bijna onlosmakelijk met het Hospice verbonden geraakt, zo gedreven is hij er mee bezig geweest. Al pratend komen de drijfveren die hij heeft om zich zo onvermoeibaar voor het Hospice in te zetten, aan de orde. ,,Ik werd erdoor geraakt, toen ik wel eens op bezoek kwam. Dinie (zijn vrouw - HB) werkt er als vrijwilliger. De zorg was van zo’n niveau dat mensen er over spraken, ook al was de accommodatie niet meer van deze tijd. De vrijwilligers waren echt bewogen om er iets goeds van te maken. En als je dan ziet dat er mensen liggen die thuis niet verzorgd kunnen worden. In een ziekenhuis kun je beter niet liggen in de laatste fase van je leven. Toen dacht ik dat dit niet mocht verdwijnen uit Nijkerk. Ik ben 20 jaar geleden in Nijkerk komen wonen. En als ik ergens woon, vind ik dat ik ook maatschappelijk een bijdrage moet leveren aan de gemeenschap waar ik deel van uitmaak. Niet alleen in je eigen kerkelijke kring, maar ook in de stad waar je woont. Christenplicht vind ik een raar woord, want het komt recht uit mijn hart. Het is mijn verantwoordelijkheid als christen. Je moet je ook eens in de situatie van die mensen verplaatsen. Voor mij kan het morgen ook nodig zijn.”

Hospice Nijkerk gaat vrijdag 12 december open NIJKERK - ,,Het zal voor sommigen betrokkenen wel een emotioneel moment worden, komende vrijdag bij de opening van het nieuwe gebouw van het Hospice,” verzucht Arjen Gerritsma, voorzitter van het bestuur. ,,Er heeft bij de medewerkers jarenlang een enorme druk gelegen om het geld bij elkaar te krijgen. Dan zien we eindelijk het resultaat,” zegt hij met die typische Friese tongval, die hij ook na 20 jaar Nijkerk nog niet kwijt is geraakt.

door Henk Brinkman

Gerritsma benadrukt dat hij de kar niet in zijn eentje heeft getrokken. m,,Er hebben zo ontzettend veel mensen meegwerkt, dat is echt oneglooflijk.”Het hospice in Nijkerk is één van de oudste in Nederland. Het is zo’n 14, 15 jaar gelden opgericht waarbij de naam van Klaas Hoekstra niet onvermeld mag blijven. Het werd gehuisvest in een deel van verzorgingstehuis Arkemheen, maar de huisvesting voldoet al lang niet meer aan de eisen van deze tijd. In 2004 werd een werkgroep opgericht om de toekomst van het Hospice Nijkerk e.o. zeker te stellen. Daaruit vloeiden twee stichtingen voort, de Stichting Hospice Nijkerk e.o. en de Stichting Vrienden van het Hospice. Arjen Gerritsma was aanvankelijk voorzitter van beide stichtingen. De Vrienden hielden zich bezig met fondsenwerving. Om het nieuwe hospice in gebouw Bethanië te huisvesten was een bedrag van 1,25 miljoen euro nodig. Daarvan is nu ruim 1 miljoen euro binnen. Claasjan van der Hout is nu voorzitter van de Vriendenstichting. Arjen Gerritsma: ,,We hebben toen een hospice in Beverwijk bezocht en daar hebben we geleerd, dat de fondsenwerving professioneel moest gebeuren. En daar zijn we, geloof ik, aardig in geslaagd.”

Vrijdag wordt het nieuwe Hospice geopend door Clemens Cornielje, commissaris van de Koningin in Gelderland en de Nijkerkse burgemeester Gerard Renkema.

u Meer over het Hospice in de Stad Nijkerk

advertentie
advertentie