Knevel verlaat het Rode Kruis

19 november 2008 om 00:00 Nieuws

In juni 1993, bij zijn benoeming als colonnecommandant, vertelde Knevel in een interview deze functie niet echt te ambiëren. Hij volgde de, inmiddels overleden, Nijkerkse huisarts Sander Flikweert op die toen colonnecommandant was. ,,Flikweert heeft bepaalde kwaliteiten. Het is moeilijk om zo’n man op te volgen. Je gaat gauw vergelijken”, zei Knevel destijds.

,,Flikweert was een hele goede leermeester’’ NIJKERK - Marten Knevel, coördinator Taakveld 3 (Noodhulp) van het Rode Kruis Korps afdeling Nijkerk, is morgen op de kop af 30 jaar actief bij de colonne. Knevel legt morgen zijn functie als coördinator neer, na deze 15 jaar vervuld te hebben. Hij blijft echter als vrijwilliger actief bij de colonne. Het posten bij evenementen en het uitzetten van oefeningen ligt hem na aan zijn hart.

door Belinda van der Horst

Flikweert

,,Ik heb veel van Flikweert geleerd. Hij is een goede leermeester geweest en stond dag en nacht klaar”, vertelt Knevel anno november 2008. ,,Het is erg moeilijk om als lid van de colonne opeens commandant, zoals mijn functie toen heette, te zijn. Ik wil graag met iedereen vrede houden, maar je kunt nooit iedereen tevreden stellen. Het belang van de afdeling weegt zwaarder. Ik voelde me nooit boven de colonne staan. Ik ben en blijf vrijwilliger”, zegt hij.

Bij de colonne, die uit 35 personen bestaat, kan men kiezen uit EHBO of Opvang en Verzorging uitvoeren. ,,Mijn streven was om hier toch éénheid in te houden en geen afscheidingen te maken. We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen, namelijk hulp verlenen”, zegt Knevel.

Doener

,,Ik wilde het wat rustiger aan doen en had het gevoel dat ik niet meer zoveel nieuws kon inbrengen”, licht hij zijn besluit om zijn functie neer te leggen toe. Knevel blijft echter als vrijwilliger actief bij de colonne, want hij is een doener. ,,Ik doe graag dingen, zoals posten. Oefeningen in elkaar zetten en uitvoeren vind ik prachtig. Dat loopt altijd anders dan je verwacht. Om dat te proberen herorganiseren is een uitdaging en een leerproces.’’ Knevel vindt het geweldig dat vrijwilligers trouw aan de colonne blijven, maar maakt zich zorgen om het uitblijven van nieuwe aanwas. ,,Jongeren van het Jeugd Rode Kruis kunnen op 16-jarige leeftijd al instromen bij de colonne. We moeten zuinig op hen zijn, want zij zijn de toekomst”, zegt hij.

Gemotiveerd houden

Knevel vindt het moeilijk om vrijwilligers gemotiveerd te houden, met name de mensen die voor Opvang en Verzorging gekozen hebben. Bij een calamiteit van grote opvang kunnen zij ingezet worden. Dergelijke calamiteiten komen echter praktisch nooit voor. ,,En dat is maar gelukkig ook”, vindt Knevel.

Het posten bij evenementen en bij bloedafname-avonden wordt veelvuldig gedaan door de vrijwilligers. ,,Wij zijn blij met deze posten, want het is een praktische activiteit”, zegt Knevel. Ook het jaarlijkse dagje uit van de colonne met ouderen en mensen met een beperking is een happening waar door beide partijen naar uitgekeken wordt.

Knevel heeft ook 15 jaar deel uit gemaakt van de Ongevallendienst van het Rode Kruis. In 1974 werd op verzoek van de Rijkspolitie Nijkerk een ‘Mobiele Hulpgroep’ opgezet, die uit vrijwilligers van het Rode Kruis bestond. Bij ongevallen op straat werd de Ongevallendienst, zoals deze genoemd werd, opgeroepen door de politie. Voor de komst van de ambulance werd dan eerste hulp verleend. Het ambulancepersoneel stelde zich aanvankelijk terughoudend op de Ongevallendienst op. De praktijk wees echter uit dat deze zeer ter zake kundig was. ,,Ik heb veel ervaring opgedaan bij de Ongevallendienst”, aldus Knevel.

Geen opvolger

Een opvolger voor Knevel is er nog niet bij het Rode Kruis. Zijn functie wordt tijdelijk uitgevoerd door drie colonneleden. Lidy Haandrikman, neemt de functie van coördinator waar. Als plaatsvervangend coördinator is Lenie Walet benoemd. Richard Masmeijer vertegenwoordigt het bestuur.

Knevel zou graag zien dat er een coördinator van buiten de colonne wordt aangetrokken, maar dat is tot op heden nog niet gelukt. Belangstellenden voor de functie van coördinator kunnen informatie inwinnen bij de voorzitter van het Rode Kruis, Bert Eijkemans, telefoon: 033-2453435.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie