Dubbelexpo bieb en museum

19 november 2008 om 00:00 Nieuws

De organisatoren van de tentoonstelling zijn Saskia van den Berg, conservator van museum Oud Nijkerk en de directeur van de Nijkerkse bibliotheek, Roel Zuidhof. Saskia van den Berg: ,,We verzamelen al heel lang boeken van uitgeverij Callenbach en daar zitten natuurlijk veel boeken van Van de Hulst tussen. We wilden daar al heel lang iets mee doen. Toen Roel Zuidhof met dit idee kwam was de link al snelgelegd.” Roel Zuidhof vertelt dat W.G. van de Hulst jr, die de boeken van zijn vader illustreerde, in 1993 in de bibliotheek boeken heeft gesigneerd. ,,Het leuke was dat hij op de wand van de bibliotheek een houtkoolschets heeft gemaakt van de dikke bakker en zijn magere vrouw uit de boekenserie De Soete Suijkerbol. De schets blijft bij de herinrichting behouden, maar bleek niet te kunnen worden verplaatst. We hebben nu bij de verbouwing maatregelen genomen om te voorkomen dat een schilder enthousiast de muur schoonmaakt en de schets daarbij als graffitti beschouwt. Voor je het weet ben je dan een unieke houtskoolschets kwijt.”

W.G. van de Hulst centraal op expositie NIJKERK - De bibliotheek en museum Oud Nijkerk organiseren volgend jaar een grote dubbelexpositie over de kinderboekenschrijver W.G. van de Hulst sr. en over uitgeverij Callenbach. Van de Hulst was de sterauteur van de Nijkerkse uitgeverij. Van de Hulst was auteur van bestsellers als Willem Wijcherts, Oude Bram en de serie Voor onze kleinen.

door Henk Brinkman

Rosemarijne van de Hulst, dochter van de illustrator en kleindochter van de schrijver, vernoemd naar de hoofdpersoon Rozemarijntje uit de kinderboeken van haar opa, is adviseur bij de opzet van de expositie en heeft haar medewerking toegezegd.

Dubbelexpo

De expositie in de bibliotheek zal vooral de nadruk leggen op het werk van W.G. van de Hulst, wiens eerste boek, Willem Wijcherts, honderd jaar geleden door Callenbach werd uitgegeven. Ook werden in dat jaar Ouwe Bram en Van een klein meisje en een grote klok uitgegeven. De eerste drukken daarvan zullen worden getoond.

In museum Oud Nijkerk zal de nadruk vooral liggen op Uitgeverij Callenbach. De titel van die expositie wordt: Lezende mensen, gelukkige mensen. Over en weer zullen verwijzingen naar de andere expositie worden aangebracht. De uitgeverij is inmiddels overgegaan naar de uitgeverij Kok in Kampen. De drukkerij en binderij staat nog steeds in Nijkerk en is een belangrijke sponsor van de expositie. De grote panelen zullen door Callenbach worden gedrukt. Saskia van den Berg: ,,Dat maakt het geheel professioneler en dat is nodig want we willen landelijke aandacht voor de tentoonstelling.”

De tentoonstelling wordt voorbereid door een werkgroep, waarin Saskia van den Berg en Roel Zuidhof worden bijgestaan door de secretaris van de Stichting Oud Nijkerk Aat Kruithof, Callenbachkenner Foppe Witzel en Yolijn van der Krol, verwoed Van de Hulstverzamelaar.

u De tentoonstelling zal in maart 2009 van start gaan met een feestelijke opening en zal duren tot eind augustus 2009. Ook het basisonderwijs wordt bij de expo betrokken

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie