‘Blij om in Nijkerk te wonen’

5 november 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - ,,Er wordt ontzettend veel gemopperd in Nijkerk”, zegt Marina Lanting van boekhandel Roodbeen. ,,Vooral over de gemeente. Daar zit veel waars in, maar je mag tegelijk ontzettend blij zijn dat je in Nijkerk woont. Het is hier prachtig.”

Avondje met Nijkerkse verhalen

door Henk Brinkman

Op 13 november organiseert Marina Lanting in haar winkel een avondje met Nijkerkse verhalen. De aanleiding vormt het boek Nijkerk, Bouwen in sneltreinvaart, 1950-1980 van Saskia van den Berg, conservator van museum Oud Nijkerk. Dit boek bevat veel foto’s van de ontwikkeling van de Nijkerkse samenleving vanaf 1950. Marina Lanting: ,,Het boek van Saskia wordt heel goed verkocht en het roept ook heel veel reacties op. Dat bracht ons op het idee om mensen op te roepen om ook hun verhalen over Nijkerk te vertellen. Daar is deze avond ook voor bedoeld.”

Het boek van Saskia van den Berg bevat veel verhalen en foto’s uit het persoonlijke leven van veel Nijkerkers, die in de jaren ‘50 en ‘60 zijn opgegroeid in Nijkerk. Het brengt de veranderingen in beeld die ook in Nijkerk plaatsvonden. En het maakt de tongen los. Marina Lanting: ,,Veel klanten praten over het boek. Maar ook over Nijkerk. En dan wordt er ontzettend veel gemopperd. Vooral over het gemeentebestuur. Maar er is ook zo veel moois in Nijkerk. Er is een prachtige binnenstad, een historisch centrum, prachtige natuur in de omgeving, mooie woonwijken. Sommige mensen klagen dat er geen cultuur is in Nijkerk. Wat een onzin. De Stichting Muziek Promotie organiseert prachtige concerten, maar de Kruiskerk zit dan niet eens vol. Je mag eigenlijk blij zijn dat je in Nijkerk woont. Dat wil ik op die avond ook laten zien.”

Verhalen van de historie

Saskia van den Berg, auteur van het genoemde boek en conservator van museum Oud Nijkerk benadrukt het belang van de verhalen. ,,In het museum verzamelen we veel voorwerpen uit de geschiedenis van Nijkerk. Dat is belangrijk, maar het verzamelen van immateriële voorwerpen, de verhalen, is ook belangrijk. Die willen we ook vastleggen. Niet alleen in boekvorm, maar ook met beeld en geluid. Dat willen we ook met apparatuur in het museum gaan tonen.”

Iedere Nijkerker met een verhaal is welkom. Op 13 november, maar ook elke dag in het museum. Saskia: ,,De Nijkerkers zouden zelf hun verhalen moeten vertellen. Dan komt de geschiedenis tot leven.”

Historici aan het woord

Op 13 november zullen Saskia van den Berg, Corien Wessel en Elisabeth Leerink inleidingen verzorgen. Corien Wessel is dierenarts met een grote kennis van het buitengebied van Nijkerk. Elisabeth Leerink is een kenner van de binnenstad van Nijkerk.

Daarnaast zullen bezoekers ook van streek producten kunnen genieten. Henk Breugem van de Nijkerkse wijngaard De Breede Beek presenteert wijn uit zijn wijngaard.

Reserveren à €2,50 kan bij Boekhandel Roodbeen, tel. 033-2452712 of per e-mail: marina@boekhandelroodbeen.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie