Redactioneel commentaar: Overdaad schaadt

5 november 2008 om 00:00 Nieuws

De gemeenteraad boog zich maandag en dinsdag over de begroting voor het jaar 2009. Maar waar dit het jaarlijks hoogtepunt moet vormen van de politieke discussies in Nijkerk (èn Nijkerkerveen èn Hoevelaken) draaide het uiteindelijk uit op ellenlange woordenwisselingen over procedures en mogelijk te reserveren gelden.

Sommige raadsleden kunnen met weemoed herinneringen ophalen aan vergaderingen in het verleden, toen er nog echte politieke keuzes moesten worden gemaakt. Keuzes, omdat er beperkte middelen waren en partijen op het scherpst van de snede moesten debatteren om een meerderheid voor hun opvattingen te krijgen. Felle discussies, waarbij alle debattrucs uit de kast moesten worden gehaald. En bijna met een snik in hun stem vertellen zij dat juist die vergaderingen de beste waren die zij hadden meegemaakt.

Hoe anders is de situatie nu. Een sluitende begroting, een fors hogere uitkering uit het Gemeentefonds dan waar aanvankelijk op was gerekend, een hoge winstuitkering van Nuon; het kan niet op. Overal is geld voor. De bomen schijnen tot in de hemel te groeien. Maar voor het politieke debat is dat de dood in de pot.

Bovendien verklaart het college dat het coalitieprogramma al helemaal is uitgevoerd. Het vergt nog veel inspanning om de uitvoering tot een goed eind te brengen, maar dat is niet meer dan een kwestie van tijd. Dat kan de coalitiepartijen niet verleiden tot het ontwikkelen van nieuwe initiatieven.

Overdaad schaadt kennelijk. En doet bestuurders en politici tevreden achterover leunen. Terwijl er nog genoeg te doen is. De havenkom ligt er nog steeds wat desolaat bij. De initiatiefnemers van Nijkerk Sterk beklaagden zich een paar weken geleden, dat zij nauwelijks respons krijgen op hun ideeën over de verdere ontwikkeling van de binnenstad en het betrekken van de havenkom daarbij. Voor het vieren van 600 jaar stadsrechten wordt wat geld apart gezet, maar pas na aandringen wil het gemeentebestuur toezeggen een inspirerende rol te zullen spelen, zodat het een feest van de hele stad wordt. Over de plannen voor Nijkerkerveen wordt al lang een oorverdovend stilzwijgen bewaard.

De mogelijke gevolgen van de kredietcrisis lijken een ver-van-ons-bed-show. Ja, er wordt nagedacht over een extra reserve als appeltje voor de dorst.

Ondertussen discussieert de raad over de vraag of het stadhuis wel een stadhuis mag heten. Hoevelaken Nù wil die naam van de gevel van het stadhuis. Uitgerekend de partij waarvan vertegenwoordigers de inwoners van de stad Nijkerk in het verleden hebben betiteld als provinciaalse en kleinburgerlijke mensen die niet open staan voor de wereld om hen heen, komen nu met deze uiting van uiterst dorpse gevoelens. Een beschamende vertoning.

Henk Brinkman

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie