Dagopvang in De Stoutenborgh

17 september 2008 om 00:00 Nieuws

Van Manen: ,,Mensen denken vaak dat ze van alles moeten mankeren om in aanmerking te komen voor de dagverzorging. Dan zijn ze 75 jaar en voelen ze zich ‘nog veel te goed’ om naar een dagcentrum te gaan. Maar met de winterperiode voor de deur, als de mensen toch wat minder naar buiten kunnen, slaat voor velen toch de eenzaamheid toe. Dat heeft mentale gevolgen zoals neerslachtigheid, depressie maar ook fysieke consequenties.’’

,,De mensen blijven langer zelfstandig’’ HOEVELAKEN - ,,Dagcentrum ‘De Stoutenborgh’ biedt thuiswonende ouderen in Hoevelaken en omgeving een combinatie van dagbesteding en ontspanning in de vorm van activiteiten. Door het dagcentrum één of meerdere dagen per week te bezoeken, kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen.” Aan het woord is Carla van Manen, teamleider van de Amaris Zorggroep met als locatie de Stoutenborgh in Hoevelaken.

door Gerrit Steen

,,Op het dagcentrum zijn op dit moment 16 mensen die gebruik maken van de Dagopvang. Ze zijn hier één tot 4,5 dag per week. Er zijn drie vaste begeleiders, drie vaste oproepkrachten en er wordt veel gebruik gemaakt vrijwilligers en stagiaires. Elke morgen en elke middag zijn er vrijwilligers die helpen bij de maaltijd, het koffiezetten, de ondersteuning bij spelletjes, etc. Zonder die vrijwilligers zouden wij niet kunnen bestaan. Veel mensen verkeren toch in niet altijd even goede gezondheid en vragen daarom extra aandacht van de medewerkers.”

,,De activiteiten vinden plaats van 10.00-16.00 uur met het accent op begeleiding in groepsverband. Het is gericht op samen bezig zijn met zaken, sociale activiteiten, het samen doen van dingen, gezamenlijke gesprekvoering, gezamenlijk eten. De activiteiten zijn ook gericht op bepaalde vaardigheden en het stimuleren van de functies die ze nog hebben. Bij de keuze van de activiteiten wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met persoonlijke wensen en interesses van de deelnemers. Op het programma staan onder meer geheugen trainingsspelletjes, nieuws van de dag, handvaardigheden, wandelen, gezelschapsspelen en gymnastiek.”

,,Gemiddeld zijn er 8 personen per dag. Het zijn vaste groepen. De meeste mensen komen de hele dag, een enkeling blijft ook eten en gaat daarna naar huis. Er wordt ook zelf regelmatig gekookt en samen klaargemaakt, de ingrediënten worden dan gezamenlijk klaargemaakt. De maaltijd wordt normaliter iedere dag bereid door Arkemheen Nijkerk. Na het eten gaan de meeste mensen even rusten. Er staan relaxstoelen waar ze even kunnen uitrusten, dat is van 13.00 tot 14.00 uur. Daarna komt de thee op tafel en gaan de activiteiten weer verder, totdat het busje arriveert om de mensen weer op te halen, dat is meestal tegen een uur of 15.30 uur.”

Kosten

De kosten voor de dagverzorging, de maaltijd en het vervoer worden gefinancierd door de AWBZ. Het kan zijn dat er een eigen bijdrage aan verbonden is. Voor deelname aan de dagverzorging is een indicatie nodig van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg, het vroegere RIO-Regionaal Indicatieorgaan). De indicatie kan zelf aangevraagd worden bij de CIZ (tel. 033-4605050), door de huisarts of door de verpleegkundige/verzorgende. Wanneer men niet zelf naar de dagverzorging kan komen, kan vervoer geregeld worden.”

,,Behalve het Dagcentrum hebben we in de Stoutenborgh ook het team Zorg en het team Huishouding. Het Zorgteam bestaat uit 5 vaste medewerkers en 3 oproepkrachten. Mensen die hier wonen kunnen zorg nodig hebben zoals hulp bij het douchen, aankleden, toiletgang, beheer van medicijnen. Ze zijn niet verplicht dat via ons te doen. Op dit moment draaien wij 3 diensten op een dag: ‘s morgens, ‘s middags en ’s avonds en zijn niet continu aanwezig. De mensen kunnen zich wel aansluiten bij een 24-uurs alarmeringssysteem. Wij leveren ook zorg in een straal van 500 meter buiten de Stoutenborgh. Komt er iemand thuis uit een ziekenhuis met een gebroken heup die zorg nodig heeft, dan gaan wij daar ook naar toe.’’

,,Het team Huishouding bestaat uit 7 mensen, die de mensen assisteren bij de huishoudelijke werkzaamheden of dit helemaal voor ze doen. Soms kunnen ze bijvoorbeeld wel zelf strijken, maar bijvoorbeeld niet stofzuigen of ramen lappen. Maar er zijn ook mensen die helemaal niets kunnen en hulp nodig hebben.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie