Verstilde landschappen in olieverf

20 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Na enkele schilderloze periodes is de kunstroute een aanleiding om opnieuw de penselen en het paletmes te pakken en zich te verliezen in haar geliefde hobby. Angelique Versluijs is autodidact en haalt haar informatie over optimalisering van diverse technieken uit vakliteratuur. “Ik heb nooit de behoefte gehad om een cursus te volgen, ik wilde het helemaal zelf doen. Daarom kennen de mensen mij in Hoevelaken ook niet, ik ben nergens bij aangesloten. Het is prettig om alleen te zijn, om mijn eigen gevoelens en gedachten op het doek te vertalen.

HOEVELAKEN – Deelneemster aan de Kunstroute Hoevelaken op 27 en 28 september Angelique Versluijs woont sinds haar twaalfde in Hoevelaken. In haar jeugd werkte zij graag met pastelkrijt en plakkaatverf en hield al op haar vijftiende een expositie bij de voormalige bloemenzaak van Wout Kous aan de Westerdorpsstraat. Angelique Versluijs werkt vooral graag met olieverf. Haar landschappen stralen rust uit en zijn van monumentale afmetingen. Hoewel deze fantasielandschappen in opzet abstract overkomen, zijn er wel degelijk verwijzingen naar de werkelijkheid.

door Anneke Martini

Door een heel nare oogziekte heb ik een paar jaar niet kunnen schilderen, maar inmiddels ben ik zover om de draad weer op te pakken; heb ermee leren leven. Ik heb er echt zin in om met de Kunstroute mee te doen en was dan ook een van de eersten die zich aanmeldde. Binnenkort is mijn atelier, in een gedeelte van de garage met veel licht door de lichtkoepels, klaar”, licht Angelique Versluijs haar intense hobby toe. Overigens kunnen bezoekers van de Kunstroute tevens genieten van haar bijzondere muurschildering op de garage. Mede hierdoor straalt haar tuin een Toscaanse sfeer uit. Het kunstwerk is zeker drie bij ruim twee meter. “Dat was wennen met die voegen tussen de stenen en werken met acrylverf, wel even anders dan schilderen met olieverf op glad linnen.

Planeten

Angelique Versluijs is in 1999 begonnen met een serie ‘Planeten’ in olieverf met het heelal als onderwerp. Zij weet knap beweging te suggereren. Zon, maan en planeten alsmede ‘het zwarte gat’ zijn met wervelende streken uitgevoerd in een geheel eigen signatuur. Ook in de vervreemde, mystieke landschappen is dit het geval. “Mijn inspiratie haal ik uit de natuur, hoewel ik absoluut niet realistisch schilder. Ik bedenk van tevoren een kleurenpalet van drie tinten die uiteraard onderling worden gemixt. De onderwerpen werk ik naar eigen ideeën uit, schilder wat in mij opkomt. Veel inspiratie heb ik opgedaan in Zuidwest Engeland. Stonehenge intrigeert mij en daar heb ik met plezier een paar doeken van gemaakt”. Een aantal grote schilderijen hangt op mooie plekken in haar ruime woonkamer, ook een tweeluik in gedekte blauwgrijze tinten. Rotsen en duinen alsmede water en lucht zijn dankbare onderwerpen. Zij weet een mooie diepte te suggereren in haar werk. Grijstinten overheersen veelal, aangevuld met oranje en geel of groenen en petrolblauw.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie