Vakleerkracht met creatieve hobby

20 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Het is heerlijk toeven op de zonovergoten veranda van haar gezellige huis aan de Stoutenburgerlaan, met uitzicht op de tuin en met koffie uit een zelfgemaakte beker. Enthousiast vertelt de docente over haar – een beetje uit de hand gelopen – hobby. “Die workshops geef ik sinds 2004. Eerst op verzoek aan vriendinnen. Later meldden zich ook groepen van bedrijven, vrijgezellenparty’s, vriendenclubjes, bruiloften en partijen aan. Een workshop klinkt eigenlijk zo ‘mutserig’, maar de voorwerpen die de deelnemers maken zijn echt modern van vorm en levendig van kleur. Bijna altijd zijn er wel mensen die aanvankelijk hun bedenkingen hebben tegen ‘kleien’ of zeggen dat ze twee linkerhanden hebben. Maar ook zij bleken meer te kunnen dan ze dachten en werden er vrolijk van. In het verleden had ik onder meer een team van AKZO bestaande 25 mannen en vijftien vrouwen, waarvan de mannen het decoreren van keramiek een uitdaging vonden. Maar vaak durven de mannen zelfs meer. Ze werken over het algemeen vrijer. Het is ontzettend leuk en daarom weet ik zeker dat ik ermee doorga. Vaak maken de deelnemers cadeautjes ter gelegenheid van jubilea, geboortes (vooral serviesjes) en bruiloften”.

HOEVELAKEN – Als vakleerkracht handvaardigheid vervaardigt en decoreert Meike Spruitenburg in haar vrije tijd objecten van aardewerk. Om deze creatieve hobby te delen geeft zij workshops decoreren, is aanwezig tijdens evenementen en maakt persoonlijke geschenken. De fraai gedecoreerde schalen, potten, mokken en vazen vallen onder toegepaste kunst en zijn dagelijks te gebruiken. In de toekomst gaat zij workshops geven in de Pluktuin in samenwerking met Wilma van Ravenhorst. Belangstellenden kunnen tijdens de Kunstroute een kijkje te nemen bij Meike Spruitenburg: www.keramiek-decoratie.nl 06-13604548.

door Anneke Martini

Naast het verzorgen van workshops maakt Meike gericht toegepaste kunst in opdracht, zoals een fruitschaal met tulpen voor iemand uit Lisse. Op haar tuintafel prijkt een mooie fruitschaal die is gedecoreerd met een mandala geglazuurd in groen, turkoois en blauwtinten. Het is leuk koffiedrinken uit de zelf gecreëerde bekers met een modern decor. Meike Spruitenburg is nogal praktisch ingesteld. “Als ik een leuke schaal maak, moet er ook fruit in kunnen. De keramische voorwerpen moeten echt gebruikt kunnen worden in het dagelijks leven. Iedere keer verbaas ik mij erover dat je uit een kleurloze klomp klei een mooi kleurig object kunt maken. Ik werk graag met kleurtjes, er moet wel een zekere harmonie in zitten”. Jaarlijks volgt zij cursussen, bijvoorbeeld bij een keramiste in Soest of in Huizen die beiden een totaal andere techniek hanteren. In Amersfoort is een centrum voor keramiek gevestigd, Keramevo, waar goede keramisten exposeren. Via dit centrum is het mogelijk om adressen voor cursussen op te vragen.

Meike Spruitenburg neemt op uitnodiging van een der organisatoren deel aan de Kunstroute Hoevelaken. “Een geweldig initiatief waarbij de organisatoren zo enthousiast zijn en alles heel serieus aanpakken dat ik graag meedoe. Hoevelaken is een gezellig dorp met veel kunstuitingen en daarom wordt deze kunstroute vast een succes”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie