Prinses Máxima pakt Burendag 2008 aan

21 mei 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Landelijk vierden vorig jaar 350.000 buren Burendag, werden meer dan 5000 buurtfeesten georganiseerd en was de Meinsstraat de meest feestelijke straat in Nijkerk. Op 20 september viert Nederland voor de 3e keer Burendag! En dit jaar krijgt Burendag een speciaal oranje tintje.

H.K.H. Prinses Máxima en het Oranje Fonds onthulden donderdag 15 mei het thema van de Burendag 2008: 'Kom in actie voor de buurt!' De aankondiging vond plaats in Amsterdam tijdens een werkbezoek van de Prinses. Om dit thema kracht bij te zetten, stelt het Oranje Fonds in totaal 1 miljoen euro ter beschikking voor alle actieve buren die met elkaar hun ‘buurtwensen’ uitvoeren.

Kom in actie voor de buurt!

In aanloop naar 20 september zal het Oranje Fonds ‘buurtwensen’ uit heel Nederland verzamelen om op Burendag iedereen in actie te laten komen voor de buurt.

"Denk aan het plaatsen van beplanting, graffiti en zwerfvuil verwijderen, het opknappen van een speelplaats voor kinderen of de organisatie van een serie buurtmaaltijden om elkaar beter te leren kennen", aldus R.C. van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat contact met de buren en buurtactiviteiten voor buren in Nederland van groot belang zijn. Buurten waar eens in de zoveel tijd iets ondernomen wordt, worden door een ruime meerderheid van Nederland het meest gezellig gevonden. Meer dan de helft van Nederland vindt echter dat er bij hen in de buurt te weinig georganiseerd wordt.

Deze resultaten zijn voor het Oranje Fonds, dat initiatieven financiert die samenhang tussen mensen versterken, een reden om op Burendag in actie te komen en Douwe Egberts, oorspronkelijke initiatiefnemer van Burendag, te versterken met de organisatie.

Eén miljoen euro voor buurtwensen

Om buren zo veel mogelijk van hun ‘buurtwensen’ op Burendag te kunnen laten uitvoeren, stelt het Oranje Fonds 1 miljoen euro ter beschikking. Vanaf half augustus helpt het Oranje Fonds via een speciale website, www.burendag.nl, ook met tips en kennis die bij het ‘aanpakken’ van de buurt van pas kunnen komen.

Op www.burendag.nl kunnen alle buren van Nederland zich vanaf vandaag aanmelden om op de hoogte gehouden te worden van de activiteiten rondom Burendag 2008.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie