Horeca 'kleppert bij' op Proef Amersfoort

21 mei 2008 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Proef Amersfoort is ieder jaar niet alleen een culinair feest voor de bezoekers, maar ook een feest van ontmoeting voor de coryfeeën van de regionale horeca. Zo namen de voormalige collegae van De Klepperman van Hoevelaken: Henk van den Top, Ruud Jansen en Hans Smilde, de gelegenheid te baat om weer eens even lekker 'bij te klepperen’.

Alle drie namen in 1999 afscheid van De Klepperman om hun eigen weg te gaan in de horeca. Van den Top zwaaide sinds zijn vertrek bij De Klepperman nog een periode de scepter over het prachtige Bilderberghotel Lauswolt in Friesland en is als ‘pensionado’ al een aantal jaren nauw betrokken bij de organisatie van Proef Amersfoort.

Ruud Jansen verruilde de keuken van De Klepperman voor die van het Amersfoortse Bergpaviljoen en verbond zich vorig jaar aan Golden Tulip om een nieuw restaurant concept in de markt te zetten.

Hans Smilde werkte sinds 1999 onder andere bij Landall en Ros Beyaart om daarna naam te maken als gastheer bij het Nijkerkse restaurant de Salentein.

"Maar wij zijn beslist niet de enige ‘oud-Kleppermannen’ op Proef Amersfoort hoor’’, weten de drie te vertellen. "In bijna elke tent of keuken op Proef kom je wel een oud-collega uit Hoevelaken tegen en we zoeken elkaar natuurlijk altijd even op." Herinneringen zijn er genoeg om op te halen, want in elk hotel gebeuren dingen waar je nog jarenlang sterke verhalen over kunt vertellen. "De onderlinge band is wellicht mede zo sterk omdat je in zo’n periode samen veel meemaakt", weten de horecamannen. Eén ding is zeker: elkaar uit het oog verliezen doen zij niet. Sterker nog, soms komt het tot een hernieuwde samenwerking zoals in het geval van Jansen en Smilde. De laatste vertrekt eind van deze maand bij de Salentein om de nieuwe Amersfoortse vestiging van Branche voor Ruud Jansen te gaan leiden.

Ruud Jansen, de director of Food Concepts bij Golden Tulip, heeft er alle vertrouwen in dat de nieuwe restaurantformule een doorslaand succes gaat worden. "De keuken van Branche Restaurant, Bar & Lounge is een mix van de Europese, Aziatische en Amerikaanse keuken", legt Jansen uit. "In Branche kunnen de gasten heerlijk eten, borrelen of loungen in een ontspannen sfeer, met zes avonden per week live jazz en overdag light jazz en lounge muziek op de achtergrond. Gezellig, informeel en een tikkeltje trendy", meldt Ruud trots. De presentatie van het nieuwe restaurantconcept Branche op Proef Amersfoort was ook bijzonder succesvol. De proefjes van tonijntartaar met komkommer-wakame salade en de Branche Beefburger met pecorino en tomaat gingen grif van de hand en ook de champagne van Branche is niet te versmaden, zo oordeelden de kenners Van den Top en Smilde.

Hoe klein en bijzonder het horecawereldje op Proef Amersfoort eigenlijk is, bleek ook toen Bergpaviljoeneigenaar Ed van den Bor even langs kwam wandelen om zijn voormalige chef-kok, met Branche succes toe te wensen. "In dit vak moet je elkaar wat gunnen", weet nestor Henk van den Top als geen ander. "Bovendien; in de horeca blijf je elkaar altijd tegenkomen. Dat geldt niet alleen voor ons drieën, maar blijkt ook uit al die andere voormalige collegae uit De Klepperman die terwijl wij praten eveneens op Proef actief zijn bij verschillende horecagelegenheden. Proef Amersfoort is voor ons elk jaar gewoon weer een reünie."

advertentie
advertentie