Kleuters school Diermen enthousiast over Engelse les

21 mei 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/PUTTEN - Vanaf dit schoolseizoen wordt er op basisschool met de Bijbel 'Diermen' twee keer per week Engelse les gegeven aan de groepen 1 tot en met 8. De Puttense basisschool in buitengebied -de school staat twee kilometer van de kern van Nijkerk af- is er onlangs in geslaagd om v.v.t.o. (Vroeg Vreemde Talen Onderwijs) te worden. Ouders en leerlingen zijn zeer enthousiast over deze unieke profilering.

In september 2006 is juf Els als proef begonnen met het geven van Engelse les aan de groepen 1, 2 en 3. En wat zijn de kinderen enthousiast als juf Els een hoed op zet en als een Engelse dame de les in het Engels vervolgt. Jawel, de kleuters kunnen al tellen, de dagen van de week zeggen, ze kennen de seizoenen en weten hoe 'yellow' en 'red' er uit zien!

“De kinderen vinden het geweldig en ik ga er zeker mee door”, vervolgt juf Els. “Zonder moeite leer ik ze Engelse liedjes en het is overweldigend hoe de uitspraak van die kleutertjes klinkt, schaamte voor de uitspraak hebben ze nog niet dus dit is de perfecte leeftijd om nu al te oefenen op de uitspraak. Helemaal is het tof te bedenken dat deze kinderen nog niet kunnen lezen of schrijven maar al wel veel Engelse zinnetjes goed kunnen uitspreken”.

Een van de ouders vertelt: “Ik stond versteld van onze zoon van 6 jaar. Hij kan nog niet lezen of schrijven, maar spreekt aangeleerde zinnen feilloos uit zonder enige gêne. Onze dochter van 11 jaar hoor ik dezelfde zinnen zeggen, maar haar uitspraak is nog lang niet perfect”.

Een tweede ouder: “Mijn kinderen zijn geen kletskousen maar ik hoor wel regelmatig van mijn vijfjarige zoontje woordjes in perfect Engels zoals: bear, cat, dog, pink, red, six, seven en dergelijke.”

Een derde ouder: “Mijn kinderen hebben aanleg voor de exacte vakken en hebben minder gevoel voor taal. In de brugklas van het voortzet onderwijs hadden ze erg veel moeite met Engels. De kleuters die nu al vanaf groep 1 Engels krijgen, zullen in het voortgezet onderwijs profiteren van hun kennis waardoor Engels geen struikelblok meer zal zijn”.

Vanaf januari 2008 is er 'a native speaker' op school Diermen; juf Maaike. Zonder enige moeite geeft ze de Engelse lessen aan de leerlingen van de groepen 1 t/m 8. Dat is niet verwonderlijk want Engels is als een moedertaal voor haar. Professionaliteit te over op School Diermen. “Heerlijk om deze lessen te kunnen geven en het enthousiasme van de leerlingen straalt van ze af” zegt de juf.

Taalgevoeligheid bij jonge kinderen

De meeste scholen in Nederland starten met Engels in groep 7 en 8. Maar is de start op dat moment niet veel te laat? Moet je niet veel eerder beginnen met Engels als je weet dat het taalgevoel vooral wordt ontwikkeld tussen het 1e en 7e levensjaar?

Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is om zo vroeg mogelijk te beginnen met vreemde talen onderwijs. Hoe jonger, hoe beter. Jonge kinderen leren spelenderwijs heel gemakkelijk een tweede taal. Uit onderzoek blijkt dit geen nadelige gevolgen te hebben voor het verwerven van de moedertaal. Integendeel, het blijkt juist de ontwikkeling van de moedertaal te stimuleren. Zowel de grammatica als het taalinzicht zullen beter ontwikkeld worden. Nederlands wordt daardoor inzichtelijker voor de kinderen.

Voorbereiden op de toekomst

Het geven van een goede voorbereiding en/of aansluiting op het voortgezet onderwijs is ook een belangrijke reden. Ook bieden steeds meer scholen in de regio een tweetalige opleiding aan; v.v.t.o. is hierop een goede voorbereiding. Veel vervolgopleidingen, na het voortgezet onderwijs, bieden Engelstalige programma’s aan en ook studieboeken zijn veelal in het Engels geschreven. Onze maatschappij is steeds meer internationaal gericht en het belang van het leren van Engels als tweede taal hoeft nauwelijks onderstreept te worden. Neem alleen al de computer en de tv als voorbeeld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie