Vakantie-impressies bij ENG

21 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Rondom het thema ‘Reizen door vakantielanden’ interpreteerden Henk en Henni Haselaar, Ima Amu, Hans Langbroek, Pleun Stroet, Floris en Hennie Schrijver, Jannie van der Wel en Till Donner hun impressies in aquarel, olieverf, acryl, brons en keramiek in een grote variatie aan stijlen en uitdrukkingsvormen. De muzikale omlijsting werd met prettig in het gehoor liggend pianospel verzorgd door René Speelman.

Bijzondere mix beeldende kunst op expositie NIJKERK - Als negen beeldend kunstenaars een gezamenlijke expositie houden, valt er veel te zien. Zondag 18 mei opende de Hoevelakense beeldend kunstenaar Cees Otte deze expositie bij de Eerste Nijkerkse Galerie.

door Anneke Martini

De tentoonstelling loopt tot en met 29 juni en is vrijblijvend te bezichtigen op Spoorstraat 1/hoek Meinsstraat te Nijkerk. De openingstijden zijn vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur of op afspraak 033-2456986. www.eerstenijkerksegalerie.nl

Filosofische inleiding

In zijn filosofische getinte inleiding zei Cees Otte onder meer: ,,Kunst is dus veel meer dan het spelen met het materiaal, een uitbarsting van het gevoel, een vuurwerk van intellect of het opgaan in fantasieën en dromen. Kunst legt een verbinding met de werkelijkheid achter de werkelijkheid…. Met behulp van beelden waarin je meegenomen wordt naar allerlei plaatsen, landen en werelddelen. Van een plaatsje aan het IJsselmeer naar Cuba, van Afrika naar de Provence, van Tibet naar Italië; negen reizen.”

Leven in Afrika

In de eerste ruimte van de galerie exposeert Ima Amu bijzondere schilderijen die vertellen over zijn leven in Afrika. Doeken, in een gloedvol coloriet, die de sfeer en warmte uitstralen van zijn geboorteland, zoals ‘Uko Nmiri’.

Henni Haselaar toont luchtige aquarellen, ‘Schoentjes’ en ‘Blauwe stoelen”, alsmede exotische portretten in olieverf. Hierin legt zij haar vakantieherinneringen op een mooie manier vast.

Henk Haselaar schildert eveneens met passie, veelal in olieverf, zijn ontmoetingen met mensen uit verre landen, bijvoorbeeld in Tibet, Cuba en Italië. ,,Lekker ruig geschilderd’’, was het commentaar van een bezoeker.

Geliefd materiaal

Klei is het geliefde materiaal van keramist Till Donner en daarmee weet zij, mede door de vleug humor die zij in haar beelden verwerkt, een lach te ontlokken. ‘Huwelijksboot’ en ‘Vliegreis’ zijn daar voorbeelden van.

De Provencaalse gevels van Hans Langbroek zijn over het algemeen in een onverwacht perspectief geschilderd in een sterk coloriet. Hij speelt met licht en schaduw. Nu eens geen Amersfoortse gevels bij Hennie Schrijver, maar zachte pastels uit de Provence. Maar ook sfeervolle olieverfdoeken van Urk en Enkhuizen.

Landschap

Floris Schrijver laat zich eveneens inspireren door het landschap van de Provence en vertaalt deze in rake, kleurrijke olieverfschilderijen, zoals in ‘Klaprozenveld’ en ‘Boerderij Frankrijk’. De grappige figuurtjes in brons (‘Barones’) en keramiek (‘Wereldreis’) van Pleun Stroet spreken de toeschouwer aan. ‘Dansend’ is een geinige giraffe met een dame op zijn rug gemaakt in keramiek.

Keramische huisjes

Gestileerde keramische huisjes en bootjes zijn kernmerkend in het werk van Jannie van der Wel. Zij bouwt deze op uit plakken klei en voorziet ze van een mooi glazuur in warme tinten. In de derde ruimte zien we een serie die San Gimignano als onderwerp heeft. Het is een ‘must’ om de expositielijst erbij te houden om te ontdekken wie het doek of object heeft gecreëerd.

uDe tentoonstelling loopt tot en met 29 juni en is te bezichtigen op Spoorstraat 1/hoek Meinsstraat te Nijkerk. De openingstijden zijn vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur of op afspraak 033-2456986. www.eerstenijkerksegalerie.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie