Afscheidconcert Jan van der Kuip

14 mei 2008 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Het voor een groot deel uit Nijkerkse leden bestaande gospelkoor Tin Speransa geeft op vrijdagavond 16 mei een concert in theater- en congrescentrum de Flint te Amersfoort. Tijdens dit concert wordt afscheid genomen van dirigent en mede-oprichter Jan van der Kuip (55) die vanaf de oprichting, 18 jaar geleden, aan het koor verbonden is geweest. Tijd voor een terugblik met een gedreven musicus.

Door Gerrit Steen

Het afscheid valt hem zwaar na 18 jaar het gezicht van Tin Speransa te zijn geweest. Jan van der Kuip: “Dat ik nu stop heeft met meerdere dingen te maken. Ik heb in de afgelopen drie jaar twee keer een lichte Tia gehad. Ik ondervind er geen gevolgen meer van, maar het zet je toch aan het denken. Tin Speransa vraagt veel van je, we hebben een heel druk programma. Wat meer tijd voor vrouw en kleinkinderen is ook belangrijk. De ontslagbrief schrijven is één ding, maar hem ook echt inleveren is wat anders. Maar ik weet dat als ik er nu niet mee stop, dan toch wel over een paar jaar. Je kunt beter op een hoogtepunt stoppen dan dat ze zeggen: 'We zoeken wel een ander."

Zingend getuigen

"Wij waren net verhuisd vanuit Friesland naar Amersfoort toen een oude vriend van mij uit Nijkerk belde of ik dirigent van een gospelkoor in oprichting wilde worden. Ik had daar eerst niet veel puf voor en zei dat ze eerst maar een club van dertig mensen bij elkaar moesten zoeken plus een bestuur. Hij belde al binnen 14 dagen terug met de mededeling ‘We hebben het voor elkaar’. Toen zijn we begonnen, eerst in de voormalige Landbouwschool aan de Barneveldseweg. In het begin met alleen nog een pianist, toen kwam daar al vrij snel een basgitarist bij en daarna een drummer (een van mijn zoons). Daarna is het geleidelijk aan doorgegroeid tot wat het nu is. De naam 'Tin Speransa' komt uit het Papiamento en betekent 'Heb Hoop!' Zingend wil Tin Speransa getuigen van het evangelie van Jezus Christus als Verlosser.”

Veel speelstijlen

“Door de jaren heen hebben we veel concerten gegeven door heel Nederland. Eigenlijk vrij weinig in Nijkerk zelf, dat is wel opvallend. We hebben vijf keer in de Kruiskerk opgetreden en twee keer in de Gereformeerde Kerk, waar we ook iedere dinsdagavond oefenen. Ik kom van oorsprong uit de blazerswereld. Dat begon voor mij bij de plaatselijke fanfare in Drachten. Daar heb ik het directiediploma HaFaBra (Harmonie Fanfare Brassband) gehaald. Met een van de brassbands waar ik zelf in speelde hadden we een concert in Oenkerk. Dat was met een gospelkoor. In die samenwerking ben ik warmte gaan voelen voor de gospelmuziek. Vooral de combinatie van koor met een band én de enorme verscheidenheid van speelstijlen sprak me erg aan, zoals blues, hardrock, jazz, latin, soul, country, enz. Dat is wat het juist zo mooi maakt en daarom verveelt het ook nooit. Ik ben toen begonnen met gospelkoor Amphora in Ureterp en heb ook vaak als interim dirigent voor een aantal koren gestaan. Ik heb in die periode koren in Bunschoten, Spakenburg, Amersfoort en Zeewolde gehad”.

Wachtlijst

“Met dit koor ben ik meegegroeid. We hebben nu ruim vijftig leden. Het is een van de weinige koren waar ze zoveel mannen hebben, dat is echt uniek, er zijn zelfs nog wachtlijsten voor geweest. Op dit moment zijn er wachtlijsten voor de dames. Dat is al jaren zo, er zijn mensen die staan al twee jaar op een wachtlijst. Dat het fijn zingen is bij Tin Speransa blijkt wel uit de afstanden die veel leden elke repetitieavond willen afleggen: naast Nijkerk en Amersfoort komen er mensen uit Barneveld, Bunschoten, Eemdijk, Harderwijk, Houten, Hoogland, Putten en zelfs van Urk. Ik stop niet helemaal. Met het gospelkoor Testify in Amersfoort ga ik door. Verder zing ik zelf nog met een mannengroepje mee, ‘Six Men’. Het verschil tussen 18 jaar geleden en nu is, dat de gospelmuziek nu veel meer geaccepteerd is. Zelf ben ik ook veranderd. Was ik vroeger heel erg rationeel met muziek bezig, nu ben ik dat veel meer emotioneel. Ik probeer altijd de mensen heel bewust te maken van de teksten die ze zingen, we brengen per slot van rekening een boodschap over. De mensen in de zaal moeten de tekst ook goed kunnen horen waardoor je een goede uitstraling krijgt.”

Gespreid bedje

“Zelf speel ik trompet, daar heb ik nu ook wat meer tijd voor. Als klein jongetje had ik al iets van ‘dat dirigeren zou ik ook wel willen’. Het leuke ervan is, dat wat je in je hoofd hebt, ook kunt vertalen naar de mensen. Als er een concert op tv was, dan keek ik altijd naar de dirigent. Samen mooie en gedreven muziek maken, dat is toch fantastisch? Dit koor kan, zonder te schreeuwen, heel veel geluid maken. Ze hebben altijd ook veel getraind. Harry Pasveer heeft niet alleen onlangs Jan Smit begeleid met zijn stem, maar ook een hele dag ons koor getraind in het stemgebruik. Daar is altijd veel in geïnvesteerd, het is wel duur, maar we hebben er heel veel baat van gehad. Mijn opvolger Jaap Kramer zegt dan ook: ‘Ik ben in een gespreid bedje terecht gekomen’. Van een ervaren fulltime musicus als hij, is dat toch wel een groot compliment. Ik heb het dirigeren altijd naast mijn werk bij de gemeente Amersfoort gedaan.”

De toegangskaarten van het concert op 16 mei in de Flint kosten € 15,- en zijn te koop aan de kassa van de Flint (tel. 033-4229222) of via de leden van het koor. Kijk voor meer informatie op www.tinsperansa.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie