Kunstroute brengt kunst dichterbij

27 december 2007 om 00:00 Nieuws

In huis, garage, tuinhuis of tuin kan een breder publiek kennis maken met hun creatieve kunstuitingen. Het evenement wordt structureel georganiseerd in het vierde weekeinde van september; in 2008 valt dit op 27 en 28 september.

HOEVELAKEN - Op 17 december is bij notaris Dijkstra de Stichting Kunstroute Hoevelaken opgericht. Deze stichting heeft als doel kunst, in vele verschijningsvormen, dichterbij de inwoners te brengen. Hoevelaken telt onder haar ingezetenen veel kunstenaars die tijdens deze route de mogelijkheid hebben met hun werk – letterlijk – naar buiten te komen.

door Anneke Martini

De initiatiefnemers zijn Minie Schreurs, (schilderes) Truus de Haan (beeldhouwer) en Tineke Burger (kunstliefhebber). Aanmeldingsformulieren zijn te verkrijgen bij Minie Schreurs, Julianalaan 97, telefoon 2538196.

Vanaf half januari is de website www.kunstroutehoevelaken.nl in gebruik. Minie Schreurs bezoekt regelmatig kunstroutes in diverse plaatsen in ons land. “Deze zomer was ik in Harlingen waar een kunstroute was uitgezet en deze was zo leuk. Waarom ook niet in Hoevelaken?

Er wonen zoveel mensen in ons dorp die actief zijn op kunstzinnig gebied. Ik ben gaan brainstormen met Truus de Haan en Tineke Burger, waarbij wij eerst hebben onderzocht of het idee wel een draagvlak zou hebben. We hebben veel verschillende disciplines benaderd en kwamen tot tien kunstvormen. Inmiddels had ik in Barendrecht, Hoorn en Veluwe Noord al veel informatie ingewonnen. Ons doel is de kunst van Hoevelakense inwoners bij een breder publiek bekend te maken. Om ons initiatief meer status te geven en vanwege subsidies alsmede sponsoring moest een stichting worden opgericht.”

Positief

Inmiddels hebben het Bouwfonds, de plaatselijke Rabobank en notaris Dijkstra faciliteiten toegezegd. Ook de contacten met de gemeente zijn als zeer positief ervaren. “De dames Warmerdam en Vedder ontvingen ons met open armen”, zegt Tineke Burger. “Het was een heel plezierig gesprek, ze waren zeer geïnteresseerd en bovendien kwamen ze met goede adviezen. In principe is er subsidie toegekend. Onze ervaring is dat als er iets in Hoevelaken wordt georganiseerd, er een grote respons op is. Het is een heerlijk dorp en die sfeer van vroeger, de jaren zeventig en tachtig, is er nog steeds. Misschien moeten we wel selectief zijn wat betreft het aantal deelnemers. Het is ondoenlijk om in een dag vijftig adressen te bezoeken en daarom duurt de kunstroute dan ook twee dagen”.

Truus de Haan voegt hieraan toe: “De drempel moet laag zijn en daarom is het waarschijnlijk leuker om huis en/of tuin open te stellen in plaats van een bezoek aan ateliers. Daarom hebben we bewust gekozen voor een kunstroute bij mensen thuis. We zijn overigens al maanden in touw om deze kunstroute op de rails te zetten.” De stichting is inmiddels ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Minie Schreurs, Tineke Burger en Truus de Haan zijn ervan overtuigd dat een deelnemersaantal van rond de dertig haalbaar moet zijn. Truus: “Ik weet zeker dat we minstens dertig deelnemers hebben, aangezien we in eerste instantie alleen nog maar de minder bekende kunstenaars hebben gepolst”.

advertentie
advertentie