De Salentein heeft oude papieren

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

Wie Nijkerk via de Putterstraatweg verlaat ziet na de laatste rotonde het landgoed Salentein temidden van fraaie boomgroepen. Achter dit gebouw ligt het koetshuis, waar het restaurant van de Salentein is gevestigd.

Torens zijn pas in 1906 erbij gebouwd NIJKERK - In de serie monumenten in Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken wordt vandaag speciale aandacht geschonken aan De Salentein aan de Putterstraat net buiten Nijkerk.

door Foppe Witzel

Nieuwe torens

De Salentein oogt met zijn beide torens en mooie waterpartij als een echt kasteel. Maar dat is schijn. De torens zijn er pas in 1906 bijgebouwd.

Oorspronkelijk was het een boerderij met de naam Vaneveld. Het geslacht Van Vanevelt komt in de archieven al voor in 1559. Het waren voorname personen. Zij bekleedden hoge functies als schepenen en burgemeesters.

Familie van Delen

In de 17e eeuw kwam het goed Vaneveld aan de familie Van Delen. Daarna kwam de familie Van Westerveld in het bezit van Vaneveld. Deze familie kocht veel grond aan, liet bos aanplanten en breidde het huis uit. De laatste telg uit het geslacht Van Vaneveld: Heribert Willemsz heeft vermoedelijk de naam Vaneveld veranderd in Salentein. Hij was burgemeester van Harderwijk en stierf op hoge leeftijd op3 september 1831 op Salentein. Daar ligt hij op een eilandje in het bos begraven.

Hij had twee dochters. De oudste Alijda Johanna trouwde in 1801 met Paul Engelbert van Hangest baron d’Yvoy, die na Heribert’s dood Heer van Salentein werd. Zij stierf in 1811, waarna de baron in 1817 hertrouwde met Catharina Johanna Broen, die al in 1821 overleed.

Weesmeisjes

Uit het tweede huwelijk werden twee dochters geboren: Anna Magdalena (geb.1818) en Cornalia Maria van Hangest d’Yvoy (geb.1820). Beide meisjes waren dus heel jong toen hun moeder overleed. Door wie werden zij verzorgd en opgevoed? Ik vermoed dat het personeel een deel van deze taak voor hun rekening heeft genomen. De oudste Anna Magdalena mocht op 7- of 8-jarige leeftijd de eerste steen van het koetshuis leggen. We zien het voor ons: een deftig aangekleed meisje in een mooie jurk en met een hoed op. Familie en personeel eromheen. Wat een indruk zal dit op het meisje gemaakt hebben. Zij trouwde later met Jhr.Mr. Hendrik Maurits van Weede en kreeg een groot gezin.

Filantrope

Het jongere zusje Cornelia Maria bleef haar hele leven op de Salentein wonen. Zij bleef ongehuwd en werd de weldadige freule genoemd. Zij stichtte het kerkje van Driedorp en een bewaarschool in Nijkerk. Verder droeg zij bij tot de bouw van een school in Diermen en was honorair bestuurslid van de Christelijke school in Nijkerkerveen. Veel instellingen en personen werden financieel door haar ondersteund.

advertentie
advertentie