Huichelarij

28 november 2007 om 00:00 Nieuws

Column van Cactus

We raken er maar niet over uitgepraat: het jongerencentrum.

Dat zal en moet er komen. Maar moet het er wel zo nodig komen?

College en raad vinden dat de tijd nu toch echt dringt en zien er, zo lijkt het, geen enkele probleem (meer) in het spreekwoord ‘haastige spoed is zelden goed’ te tarten. Nadat door de eerdere locatie op Watergoor (nabij het woonwagencentrum) na hevige protesten een streep werd gezet, is wethouder Walet, zonder daarbij vroegtijdig in gesprek te gaan met omwonenden en belanghebbenden, zich gaan focussen op een andere locatie. Wederom op Watergoor. Een jongerencentrum tegen de sporthal aan. De poppen zijn nu goed aan het dansen, de rapen zijn gaar, alle hens is aan dek, ja, het spel is op de wagen, want er komen van alle kanten protesten tegen de locatie bij sporthal Watergoor. U leest erover in de krant en op de kabel en u hoort ervan op de lokale radio. Morgen komt de kwestie Chill Out in Het Besluit aan de orde. De kwestie ja, daar mogen we inmiddels toch wel van spreken.

Een fraai staaltje radio beleefden we afgelopen vrijdag in het Politiek Café. Daar ging het, hoe kan het anders, ook weer over Chill Out. Onder andere de raadsleden Jannie Kalverda (“volgens mij moeten we er met z’n allen voor gaan”), Jan Poorter, Werner de Coninck (de VVD’er die zich manifesteert als een aanwinst voor de raad, maar dit terzijde), Henriette Horlings, Ries van Elteren en Kees van den Heuvel hadden de moeite genomen naar de studio te komen. Midden in de uitzending kwam de uitbater van bar-restaurant Watergoor, Frits van de Pol, de uitzending binnenhijgen. Hij had de beweringen van enkele raadsleden over Chill Out gehoord en was zo verschrikkelijk kwaad geworden dat hij spoorslags naar de studio was gevlogen. Recht uit het hart zei Van de Pol voor de microfoon dat er binnen de Niekarkse politiek huichelaars rondlopen. ,,Bij mij aan de bar wordt door politici glashard verkondigd dat men tegen de komst van Chill Out is en zodra ze in het openbaar als raadslid hun mening moeten geven zijn ze ineens voor de komst van Chill Out bij sporthal Watergoor. Wat moeten de burgers daar nu toch mee? Dat noem ik huichelarij”, aldus een geëmotioneerde en naar adem zoekende Van de Pol. Een aantal in de studio aanwezige raadsleden zweeg plotsklaps stil en een enkeling haastte zich te zeggen nooit met Van de Pol aan de bar te hebben gesproken. Wie ik in ieder geval niet meer hoorde was raadslid Jan Poorter. Net te voren had hij nog luid en duidelijk verkondigd dat het gezeur nu maar eens een keer afgelopen moest zijn, de buurt was genoeg geïnformeerd en dat jongerencentrum moest per slot van rekening toch ergens komen. ,,Wethouder Walet zegt, het is klaar……”, aldus Poorter.

Ik heb het stille vermoeden dat Frits van de Pol op dat moment besloot in allerijl naar de studio te vliegen. Zou CDA raadslid Jan Poorter bij Frits van de Pol aan de bar wellicht verkondigd hebben dat zo’n jongerencentrum bij sporthal Watergoor er niet zou moeten komen? Wie weet. Of toch een ander raadslid? Van de Pol wilde in de studio geen namen noemen. Misschien later wel. Dat wordt morgenavond om meedere redenen vast een spannend Het Besluit. Niekarkers, u zou morgen eigenlijk eens massaal de publieke tribune moeten opzoeken. U bent van harte welkom, de politiek wil immers graag met u in contact treden.

Cactus

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie