Kaleidoskopische tentoonstelling bij Eerste Nijkerkse Galerie

14 november 2007 om 00:00 Nieuws

Galeriehouder Janny van Steeg begroette afgelopen zaterdagmiddag tijdens de feestelijke opening zeker honderdvijftig belangstellenden in haar sfeervolle ontvangstruimte. Het was dan ook een buitengewone ‘happening’ met de drie Staphorster dames Compagner in traditionele klederdracht en de burgemeester van deze Overijsselse plaats met echtgenote.

Joke Plomp

Niet alleen met haar gasten, maar ook met haar schilderijen brengt Joke Plomp een stukje Staphorst naar Nijkerk.

Zij schetste in haar openingstoespraak een aardig beeld van het leven en werken in Staphorst, waar zij tien jaar woonde. “Al rondkijkend terwijl ik er boodschappen deed, naar de markt ging of naar de kerk, viel het op hoe anders het straatbeeld er is. Het is vooral de klederdracht die opvalt en die mooie boerderijen, vaak vlak achter elkaar gebouwd, met de lichtblauwe en groene kozijnen en luiken. (…) Ik was jaren welkom bij de familie Compagner om schetsen te maken van de drie dochters die destijds nog in de dagelijkse dracht liepen.”

De portretten van Joke Plomp stralen passie en vakmanschap uit, zij zet ze in sterk coloriet op waardoor de zeggingskracht groot is. De klederdracht geeft zij tot in de details weer. Daarnaast de vele kleinere aquarellen die typerend zijn voor Staphorst en omgeving met grazende koeien en scharrelende kippen op de boerenerven met mooie wolkenluchten boven water en land. In oliepastel schilderde Joke Plomp onder meer ‘Lezend Meisje’ en ‘Portret’.

Marcelle Mooij

Hoe maak je van een platte kleipannenkoek een prachtig galopperend paardje? Dat weet Marcelle Mooij, want zij ontwikkelde een geheel eigen wijze om holle figuren te creeren. De uitgesneden figuren vouwt zij naar elkaar toe en zet het paard, de bizon of stier op z’n pootjes.

“Van binnenuit geef ik er met veel beleid de vorm aan waarbij mijn duim het belangrijkste werktuig is en ik de materie naar buiten duw. De barstjes geven het effect er aan en laten zien dat ik van binnenuit werk. Met dit dunne materiaal moet je doorgaan met bewerken en moet het goed drogen. Daarna worden de beelden gebakken op 930 graden en na het opzetten van de oxides en de transparante glazuur nogmaals gebakken.”

De unieke beelden van Marcelle Mooij spreken aan, suggereren kracht en beweging en zijn prachtig van structuur en kleur. Ook de bronzen zijn op dezelfde wijze gevormd.

Ellis de Kreij

“Ik kan geboeid kijken naar mensen en dan een houding schetsmatig vastleggen, want als ik iets bijzonders zie, wil ik het maken,” zegt Ellis de Kreij met enthousiasme over haar beelden uit grove chamotte en brons.

“De spontaniteit wil ik erin houden en alles wat leeft en beweegt is leuk om uit te beelden. Vooral het maken van portretten boeit me en ik leg het karakter en de houding vast in klei. Een zacht en kneedbaar materiaal dat doet wat je zegt…” Al jong bracht zij haar vrije tijd door op het artistieke vlak en het is niet verwonderlijk dat zij na de middelbare school naar de Kunstacademie ging. Er volgde een periode van kinderen krijgen en verhuizingen, maar als stok achter de deur bleef Ellis de Kreij cursussen volgen. Zij weet het materiaal naar haar hand te zetten en het is knap hoe zij de essentie van een karakter weet te vangen in haar beelden.

Het zijn geen gladde objecten, de sporen van haar handen en gereedschappen zijn goed zichtbaar. ‘De Jas’ bijvoorbeeld is goed getypeerd in een karakteristieke houding van ‘Kijk mij eens!’ Haar werk is gevoelig en krachtig tegelijk.

Wilma Veen

“Schilderen geeft mijn leven kleur. Van kunst genieten is een levenskunst”, zegt Wilma Veen. Zij vertelt gepassioneerd over haar werk en hoe zij in het leven staat. Deze duizendpoot is op vele vlakken actief; zij heeft een eigen reclamebureau, is copywriter, televisiepresentatrice en beeldend kunstenaar. Haar vrolijke schilderijen in gemengde techniek stralen originaliteit, energie en emotie uit. In de acryldoek verwerkt zij de meest uiteenlopende materialen die zo een nieuw leven krijgen. Hierdoor ontstaat een verrassend resultaat met vaak een diepere achtergrond.

Bij elk schilderij heeft Wilma Veen een verhaal dat uniek is. “Als mijn drie kinderen in bed liggen, ga ik heerlijk bij sfeerlicht en muziek aan de slag. Het is spannend hoe het doek er dan bij daglicht uitziet. Door mijn werk heen is er een concept dat staat voor het leven, met alle ups en downs, een wisselwerking tussen mensen”. Soms is het ingetogen, ‘Hartverwarmend’, vaak uitbundig, ‘Lodenliefde&trouw’.

Er werd nog lang nagepraat met een verfrissend drankje en een hapje omringd door mooie kunst. Een compliment voor Janny van Steeg met haar gezin. Zij bezorgde de kunstliefhebbers een opnieuw een aangename middag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie