Gemeente stimuleert buurtplatforms

7 november 2007 om 00:00 Nieuws

De gemeente Nijkerk werkt volgens het systeem van ‘gebiedsgericht werken’ (in de volksmond: ‘wijkgericht werken’). In Nijkerk betekent dat, dat de nadruk ligt op onderhoud van de wijk, waarbij communicatie met bewoners(groepen) veel aandacht krijgt. Belangrijk is een snelle en heldere afhandeling van klachten en een integrale aanpak bij het onderhoud van de openbare ruimte. De gemeente Nijkerk wil toe naar de volgende fase in het gebiedsgericht werken: het zogenaamde ‘gebiedsgeoriënteerd werken’. Deze vorm van gebiedsgericht werken richt zich meer op het beheer van de wijk en op initiatieven vanuit de bevolking. De interactie tussen de gemeentelijke organisatie en de inwoners loopt gestructureerd. Bij het beheer van de wijk behoren ook de aandachtsgebieden sociale aspecten en veiligheid. Inwoners hebben een eigen inbreng en praten mee bij het maken van wijkplannen. Het bestuur bepaalt het beleid, maar staat open voor ideeën en oplossingen van de bevolking.

Burgers meer betrokken bij buurt NIJKERK - Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijkerk heeft ingestemd met de uitgangspunten die zijn verwoord in de notitie ‘De Burgers aan zet”. Deze uitgangspunten beogen de betrokkenheid en de verantwoordelijkheid van de inwoners voor hun woonomgeving te verhogen. Zo krijgen zij zelf meer invloed om de kwaliteit van hun woon- en leefomgeving te verbeteren. Het college stelt een bedrag van € 1500 per jaar beschikbaar voor ieder wijkplatform en zij verhoogt het budget bewonerswensen naar € 1 per inwoner. Ander belangrijk uitgangspunt is het inzetten van een ontwikkeling naar gebiedsgeoriënteerd werken.

Platforms en buurtverenigingen

Het ontstaan (of behouden van) wijkplatforms / buurtverenigingen wil het college van B&W stimuleren. De leden van zo’n platform vormen de ogen en oren van de wijk, kunnen met initiatieven en suggesties komen, worden betrokken bij activiteiten en kunnen een stimulerende rol hebben naar bewoners. Het college ziet een duidelijke rol voor deze wijkplatforms bij de organisatie van wijkschouwen en wijkbezoeken van het gemeentebestuur. De wijkplatforms kunnen daarmee een andere invulling geven aan de wijkbezoeken en hun wensen daarbij. Het college stelt voor ieder wijkplatform een bedrag van € 1500 per jaar beschikbaar als tegemoetkoming in de kosten voor vergaderingen, communicatie en een website. De platforms leggen jaarlijks verantwoording worden af over de besteding van dit geld.

De gemeente Nijkerk heeft een budget voor bewonerswensen. Dit budget is bedoeld om tegemoet te kunnen komen aan (kleine) wensen van groepen bewoners die de leefbaarheid in een wijk vergroten, waarbij de bewoners zelf een actieve rol vervullen. Een platform kan daarbij een zwaarwegend advies geven voor de bestemming van het budget bewonerswensen.

Het college verhoogt het bedrag dat hiervoor beschikbaar is.

advertentie
advertentie