Arkemeyde zoekt gastgezinnen

6 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Marion Sluis is sinds 1,5 jaar werkzaam als coördinator gastgezinnen van Arkemeyde. ,,Mijn functie was een ondergeschoven kindje. Toen ik begon waren er 4 gastgezinnen. Nu hebben we 19 gastgezinnen in Nijkerk en Soest”, vertelt ze. Momenteel staan er 5 kinderen op de wachtlijst voor een gastgezin. Marion is met name nog op zoek naar een gastgezin op een boerderij voor een jongen.

Het logeren bij een gastgezin is een unieke kans NIJKERK - Arkemeyde (voorheen Meilust), één van de regio’s van ‘s Heeren Loo Kwadrant, biedt orthopedagogische zorg aan kinderen en jongeren, van 6 - 21 jaar, met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Voor deze kinderen zoekt Arkemeyde gastgezinnen voor een dag(deel) of weekend. De familie Bouwman uit Nijkerk is al 20 jaar gastgezin voor kinderen van Arkemeyde.

door Belinda van der Horst

Unieke kans

Voor kinderen en jongeren is het soms niet mogelijk om thuis te blijven wonen. Samen met de ouders en het kind wordt dan besloten dat het beter is om een tijdje in Arkemeyde te wonen. In sommige gevallen bepaalt de kinderrechter dat een kind uit huis moet worden geplaatst. Een aantal kinderen die in Arkemeyde wonen hebben weinig tot geen contact met hun ouders en familie. Een dag of weekend naar huis gaan kan dus niet.

Maar ook kinderen die thuis wonen en ambulante zorg krijgen hebben het nodig even op adem te komen. Een kind wordt een dag(deel) of een weekend bij een gastgezin geplaatst. ,,Dat is net wat het kind aankan. De frequentie waar het kind behoefte aan heeft is verschillend”, zegt Marion. Het logeren bij een gastgezin is een unieke kans voor deze kinderen om met een ander gezin kennis te maken. Op deze wijze leert het kind de familieverhoudingen en omgangsvormen kennen binnen een gezin. Zo kan het kind ontdekken dat familieleden ook een goede verstandhouding met elkaar kunnen hebben.

De samenstelling van het gastgezin maakt niet uit: met of zonder kinderen, alleenstaand of een opa en oma. De keuze wordt bepaald door de behoefte en wensen van het kind zelf. ,,Je moet je deur open kunnen zetten voor kinderen, de lat niet te hoog stellen en grenzen blijven stellen”, aldus Marion. Van het gastgezin wordt niet verwacht een heel programma voor het kind op te zetten. ,,Het kind kan meedraaien met de dagelijkse bezigheden, zoals boodschappen doen of de hond uitlaten. In de groep waar het kind woont moet het alles delen. Elk gezin heeft zijn eigen kenmerken en dat is leuk. Het gastgezin neemt een belangrijke plaats in. Een uitplekje alleen voor het kind. Het is iets speciaals”, zegt Marion.

Als men zich aanmeldt als gastgezin moet een verklaring van goed gedrag worden overlegd, wat via de gemeente kan worden aangevraagd. Het gastgezin wordt vervolgens gescreend om te bepalen welk kind in het gezin past. Vervolgens maakt men kennis met elkaar. Dat kan in de groep zijn waar het kind woont of bij het gastgezin thuis. Beide partijen kunnen dan overdenken of ze het met elkaar zien zitten. De persoonlijke begeleider van het kind neemt contact op met het gastgezin over de benadering van het kind. Het gastgezin krijgt een vergoeding voor voeding plus gemaakte reiskosten.

Structureel

Heimen en Stien Bouwman uit Nijkerk zijn al 20 jaar gastgezin voor Arkemeyde. Ze hebben 5 kinderen, waarvan er nog 3 thuiswonen. De familie Bouwman woont op een boerderij. ,,We hebben de ruimte en de mogelijkheden om gastgezin te zijn”, zegt Stien. Ze vertelt dat ze 20 jaar geleden gastgezin zijn geweest voor kinderen uit Oost-Europa die met vakantie naar Nederland kwamen. ,,Je bezorgt ze drie weken een fijne tijd. Als ze naar huis zijn kun je niets meer voor ze doen. Daar kreeg ik zo’n naar gevoel bij. Ik wilde iets dichterbij huis wat structureels doen”, zegt Stien. Ze werden toen gastgezin voor Arkemeyde.

In de loop der jaren heeft de familie Bouwman circa 8 kinderen van Arkemeyde gehad. Momenteel zijn ze gastgezin voor een jongen die op woensdagmiddag komt. Spelenderwijs doet hij klusjes op de boerderij. ,,Hout halen met de skelter vindt hij erg leuk. Wat het kind aangeeft mag hij doen”, zegt Stien. ,,We krijgen goede begeleiding van Arkemeyde”, zegt Stien. Ze benadrukt dat ze gastgezin zijn om de kinderen zelf, maar dat het zeker ook meerwaarde geeft aan hun gezin.

u Informatie: Marion Sluis, coördinator gastgezinnen, tel. : 2478120 (op woensdag- en donderdagmorgen), Marion.Sluis@sheerenloo.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie