Boerenmaandag in Nijkerk

26 maart 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Nog een paar dagen en dan is het maandag 22 april. Op die dag viert Nijkerk weer Boerenmaandag. Het evenement heeft een lange traditie in Nijkerk. Dit jaar wordt het Boerenfeest, dat ooit ontstond toen de wekelijkse veemarkt op het Plein werd afgeschaft, voor de 32e keer gevierd.

Voor de gemeente Nijkerk is 2013 een bijzonder jaar. Er wordt dit jaar namelijk gevierd dat de gemeente 600 jaar stadsrechten heeft. Het thema van Boerenmaandag is daarom: 600 jaar Nijkerk, 600 jaar markten.

Jaarlijks wordt Boerenmaandag door prominenten officieel geopend. Dit jaar wordt de officiële opening verricht door Gerard Renkema, burgemeester van de gemeente Nijkerk. Om 10.00u zal hij de vlag hijsen. Uiteraard zal deze opening weer aangekleed worden door de Christelijke Plattelands Jongerenvereniging (CPJ). De genodigden, onder andere de oud-burgemeesters Vries en van der Zaag, zullen zich op ludieke wijze van het stadhuis naar het Plein verplaatsen voor de officiële opening. Bent u benieuwd hoe? Kom dan kijken!

Er zal op Boerenmaandag weer veel te zien zijn. Naast de landbouwmechanisatieshow zijn er diverse oude ambachten, zoals schapen scheren, paling roken, zeis haren, vlegeldorsen, wol spinnen en manden vlechten. Er is een hoefsmid, de stoomtractor staat er en er is uiteraard weer een fokveekeuring. Ook het Boelhuys en de rommelmarkt zijn weer van de partij. Dit jaar zijn zij, net zoals vorig jaar, te vinden naast de Grote Kerk op het parkeerterrein aan de Gasthuisstraat. Het Boelhuys zal om 14.00u geopend worden. De opbrengst hiervan is zoals altijd bestemd voor het Sint Nicolaascomité in Nijkerkerveen. Het comité organiseert van de opbrengst activiteiten voor gehandicapten in Nijkerkerveen.

Dit jaar is er in en om de Grote Kerk ook van alles te beleven. Om 11.00u zal er een carillonspel te horen zijn. Tot ongeveer 13.00u kunt u de kerk van binnen bezichtigen. In de ochtend heeft u zelfs de gelegenheid om de mooiste kerktoren van Nederland te beklimmen. U heeft dan een prachtig uitzicht over de drukke en levendige binnenstad. Rondom de Grote Kerk kan kennis gemaakt worden met de vele activiteiten die in het kader van 'Nijkerk 600 jaar' georganiseerd worden.

Voor de jonge bezoekers zijn er veel dieren aanwezig. Op het Plein is onder andere een kinderboerderij te vinden. De CPJ is aanwezig met spellen als koe melken, klomp lopen, stok vangen en het gewicht schatten van een ezel. Ook kan daar middels een foto-quiz getest worden wat u weet van klederdracht.

Voor de inwendige mens kunt u terecht bij de kraam van Passage. Tevens kunt u uitrusten op het terras dat zij er speciaal hebben gecreëerd.

De inmiddels vertrouwde tractor-oldtimerrit wordt ook weer gehouden met als begin- en eindstation het parkeerterrein aan de Koetsendijk. De route is te vinden op de site van Boerenmaandag. Aangezien de rit door Nijkerk verreden wordt, is de kans groot dat de prachtige tractor-oldtimers dicht bij u langs komen. De moeite waard om dus langs de weg een kijkje te gaan nemen.

In de binnenstad kunt u genieten van diverse straatacts. Zo loopt er een troubadour rond en zal de Nijkerkse toneelvereniging DOB met typetjes u aan het lachen maken. Naast dit alles zullen 'De Puttense Boerendansers' demonstraties geven op het Plein.

Een paardentram verzorgt rondritten voor de bewoners van verpleeg- en verzorgingstehuizen. Verder is er door de hele stad braderie en kunnen kinderen terecht bij de schminkstand van het Vakantiespektakel en bij de diverse attracties die her en der staan opgesteld.

Arjan van de Haar zal ook dit jaar als omroeper zijn stem gebruiken om de verschillende demonstraties bij u onder de aandacht te brengen.

Kijk voor het volledige programma en meer informatie op de overzichtelijke site www.boerenmaandag.nl.

Programma Boerenmaandag 22 april 2013

9.15 uur: Genodigden worden ontvangen bij het gemeentehuis door Gerard Top en Liane van Steeg van het Boerenmaandagkerncomité

9.45 uur: Genodigden en sponsors, onder andere de oud-burgemeesters Vries en Van der Zaag, gaan op ludieke wijze naar het Plein voor de officiële opening

10.00 uur: Opening door Gerard Renkema, burgemeester van de gemeente Nijkerk

10.15 uur: De genodigden gaan met Wim van Nijhuis naar Passage op het Plein voor een hapje en drankje

10.30 uur: Defilé van tractor-oldtimers op het Plein

11.00 uur: Aanvang schapen scheren

11.00 uur: Optreden door de Puttense Boerendansers op het Plein

11.00 uur: Carillonbespeling

11.30 uur: Keuring fokvee op het Plein met aansluitend prijsuitreiking

12.30 uur: Tweede defilé van tractor-oldtimers op het Plein, aansluitend zijn deze op de Koetsendijk te bezichtigen

13.00 uur: Optreden door de Puttense Boerendansers op het Plein

14.00 uur: Opening van het Boelhuys op het parkeerterrein aan de Gasthuisstraat (tegenover Jumbo)

14.00 uur: Optreden door de Puttense Boerendansers op het Plein

Activiteiten die de hele dag doorlopen, onder andere:

* Braderie (in de binnenstad)

* Landbouwmechanisatieshow op het Plein

* Kinderboerderij op het Plein

* Schapen scheren, zowel met de elektrische tondeuse als met de wolschaar

* Oude ambachten, zoals vlegeldorsen, smachten, manden en korven vlechten, zicht haren, wol spinnen en schapenwol breien

* Verkoop van boerenproducten door Passage met een terras om te eten, drinken en uit te rusten

* Diverse spellen bij de CPJ op het Plein, zoals koe melken, klomp lopen, stok vangen en het gewicht schatten van een ezel

* Foto-quiz van klederdrachten bij de CPJ op het Plein

* Stoomlocomobiel op de Kolkstraat

* Hoefsmid op de Kolkstraat

* Rommelmarkt op het parkeerterrein aan de Gasthuisstraat (tegenover Jumbo)

* Bezichtigen van de Grote Kerk tot ongeveer 13.00u

* Schminken voor de kinderen

* Een stadsomroeper, troubadour en de Nijkerkse toneelvereniging DOB zal het publiek in de binnenstad vermaken

* Verkoop van broodjes ambachtelijke gehaktbal, hotdogs met zuurkool, popcorn en suikerspinnen vanuit een snack-oldtimer op de Kolkstraat

* Rondritten met de paardentram voor de verpleeg- en verzorgingshuizen

Het is mogelijk dat er aan het bovenstaande programma onderdelen worden veranderd en/of toegevoegd. Voor het meest actuele programma: www.boerenmaandag.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie