Heerlijk schaakweer bij Jeugdsnelschaaktoernooi

25 maart 2013 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Waar het zaterdag 23 maart buiten ijzig koud was met een harde wind, genoten de jeugdschakers met volle teugen van het 37e Open Hoevelakens Jeugdsnelschaaktoernooi. Ook dit jaar werd het toernooi georganiseerd door het Hoevelakens SchaakGenootschap (HSG) in het warme dorpshuis De Haen te Hoevelaken. Met 38 deelnemers viel de opkomst tegen.

Gerben van Pel (A), Jeroen van Winkoop (B), Erik van Capellen (C), Joris Kokje (D) en Thijs Geelhoed (E) wisten hun leeftijdscategorie te winnen. De verenigingsprijs bleef in Hoevelaken, omdat alleen het Hoevelakens Schaakgenootschap met de verplichte 5 of meer leden kwam. Wethouder van Sport Bert de Graaf opende dit jaar het toernooi. Na een korte toespraak en opende hij het toernooi door de eerste zet aan de eerste tafel te verrichten. Daarna barstte het toernooi los.

De A-categorie had zwaar te leiden onder de matige opkomst. Alleen Gerben van Pel was aanwezig. Deze Hoevelaker uitkomend voor Schaakgenootschap Amersfoort wist 11 van de 12 partijen te winnen en speelde zijn laatste wedstrijd gelijk. Daarmee had hij meer punten dan wie dan ook.

In de B-categorie was het spannend tot en met de laatste ronde. Uiteindelijk hield Jeroen van Winkoop (BDSV Barneveld) een half puntje over op nummer 2 Xadya van Bruxvoort (ASV Arnhem). Ook de strijd om de derde plek was erg spannend. Monica Reichardt (En Passant) wist in de laatste ronde Jacco Heij (BDSV Barneveld) bij te halen en ging er met een betere score in de laatste ronde met de derde plek vandoor.

Bij de C-categorie won Erik van Cappellen (PSV DoDo Putten). Van Cappellen werd vorig jaar nog derde, maar wist met een uitstekende slotronde de eerste plek te veroveren. Tweede werd Torsten van Ham (SV Promotie). De derde plek ging naar Willem Verheij (BDSV) Verheij hield met een betere slotronde Hoevelaker Dennis ter Haar achter zich, die als vierde eindigde.

In de D-categorie was het iets minder spannend. Joris Kokje (Moira Domtoren, Utrecht) won, net als vorig jaar, met overmacht zijn groep. Hij behaalde ook de tweede beste score van de dag (10.5 punt uit 12). De strijd om de overige podiumplekken was des te spannender. Edde Jansen (SV Vianen), Frank Woudenberg (En Passant, Bunschoten/Spakenburg) en Robin Reinchardt (ook En Passant) eindigden allemaal met 8 punten. Jansen en Woudenberg hadden hun laatste ronde perfect doorlopen, waardoor zij op het podium kwamen. Omdat Edde Jansen ook in de voorlaatste ronde alles had gewonnen, behaalde hij de tweede plek en werd Frank Woudenberg derde. Robin Reichardt moest genoegen nemen met de vierde plek. Woudenberg werd vorig jaar al derde in de E-categorie.

De E-categorie werd een familieonderonsje tussen Thijs en Frits Geelhoed (Moira Domtoren, Utrecht). In de laatste ronde behaalde ze beide twee punten, waardoor Thijs eerste werd met maarliefst 9 punten en Frits tweede met 8 punten. Eme Jansen (SV Vianen) wist met een 100% score in de laatste ronde de derde plek weg te kapen.

Het toernooi was een succes en dit kon alleen dankzij de inzet van vele vrijwilligers die het toernooi in goede banen leidden en de sponsors die het toernooi hebben mogelijk gemaakt. Wederom hartelijk bedankt voor jullie inzet! Voor een compleet overzicht van alle uitslagen en foto's van het toernooi kunt u terecht op onze website: /www.schaakvereniginghoevelaken.nl