Column Cactus: NIEKARK zoals 't Vrogger was......

Nieuws

Rond de viering van Nijkerk600 zijn heel veel mensen actief met het voorbereiden, bedenken, uitwerken en organiseren van allerlei activiteiten. Zeker weten dat er nog wel 600 jaar (nou ja, beetje overdreven misschien, maar dat is de columnist nu eenmaal toegestaan) met plezier zal worden teruggekeken op dit feestjaar. Één aspect maakt het feest sowieso al heel anders dan 50 jaar geleden: de alom aanwezige (social) media. In mijn fotoboeken van vroeger vind ik enkele foto's van het eeuwfeest van 1963. Ik heb al eens geschreven over het eeuwfeestpakje dat ik als vijfjarige tijdens dat jubeljaar bij allerlei gelegenheden droeg. Daar zijn met zo'n vierkant fototoestel (blokje) toen enkele foto's van gemaakt. Deze foto's koester ik. Het zijn er maar een paar en ze zitten al 50 jaar in het fotoalbum dat mijn ouders bijhielden. Alleen dat is tegenwoordig al wel wat anders. Je maakt nu 50 foto's, pleurt ze op facebook en de hele 'vriendenkring' kan meegenieten, liken, reageren en delen. Voor je het weet kan de hele wereld deelgenoot zijn van je foto's. Dat was 50 jaar geleden niet aan de orde. Toen had je de Nijkerksche Courant en het Veluwsch Dagblad en dat was het wel zo'n beetje. Aanplakbiljetten en de 'klompentelefoon' deden lokaal de rest. De hele wereld wist echt niet van een eeuwfeestje in Niekark. Nu wel. Voor je het weet komt diezelfde wereld hier naar toe als er wat te vieren is. Dat dit via facebook niet zo moeilijk is, bewezen de beelden van het Groningse Haren.

Ook het maken en verspreiden van bewegende beelden is tegenwoordig geen enkel probleem. Dagelijks zien we de meest actuele beelden langskomen. Social media.

De 8mm camera was 50 jaar geleden een toestel dat niet iedereen zich kon veroorloven. Nu lijkt het of kinderen in de baarmoeder al vertrouwd gemaakt worden met de wereld waar zij straks geacht worden te overleven. Een baby zonder iPhone of iPad wordt door leeftijdgenoten met de nek aangekeken. Die telt niet mee.

Tijdens het eeuwfeest van 50 jaar geleden zijn er bewegende beelden van de feestelijkheden in Niekark gemaakt. Hoe ik dat weet? Ik heb ze gezien. Bert van Breda (directeur van 192TV) heeft de afgelopen tijd een hele lading oude beelden van Niekark verzameld. Hij heeft al dat materiaal gedigitaliseerd en wij laten nu tijdens urenlange sessies beelden van 1928 tot en met 1980 aan onze ogen voorbij trekken. Zomaar, voor de gein? Nou ja, het is heel erg leuk, maar de bedoeling is dat er van al dat beeldmateriaal binnenkort een unieke DVD verschijnt. Bert van Breda is de technicus, aan mij de eer om, samen met hem, de teksten onder de beelden te schrijven (en dat is een klus kan ik u verzekeren) en als dat allemaal klaar is zal Lex Harding de teksten inspreken. Deze unieke DVD wil iedere Niekarker in zijn of haar bezit hebben. De bewoners van de verzorgingshuizen krijgen een exemplaar aangeboden en de prijs wordt zo interessant dat aanschaf voor niemand een beletsel zal zijn. Voor velen zullen de oude beelden een feest van herkenning zijn. Liefst anderhalf uur Niekark zoals 't vrogger was............... Echt iets om naar uit te kijken. In de wereld anno 2013: een musthave (vertaald: die DVD moet je hebben!!!).

Cactus

advertentie