'Bezuinigen geen wiskunde'

22 januari 2013 om 00:00 Nieuws

Raad wil zich niet binden aan criteria

NIJKERK - Het blijkt lastig te zijn om op voorhand objectieve wegingsfactoren voor de keuze van investeringen en bezuinigingen op te stellen. Geen van d epartijen in d eNijkerkse gemeenteraad wilde zich daar nu al expliciet over uitspreken.

door Henk Brinkman

In oktober besprak de gemeenteraad een systeem om ruimtelijke en maatschappelijke investeringen tegen elkaar te kunnen afwegen. In de komende jaren gaan de bezuinigingen van het kabinet Rutte, in zowel de eerste als de tweede variant, sterk doorwerken in de gemeentelijke financiën. Grofweg zal het erop neerkomen dat de gemeente minder geld te besteden zal krijgen. Tegelijk heeft de gemeenteraad veel ambities als het gaat om nieuwe ontwikkelingen als de havenkom, de binnenstad, maar ook op sociaal gebied.

Het PRMI, het Programma Ruimtelijke en Maatschappelijke Investeringen is opgezet om al die investeringen tegen elkaar te kunnen afwegen en dan keuzes te kunnen maken welke investeringen wel en welke geen prioriteit krijgen. Daarbij werden zaken genoemd, waar veel maatschappelijke pijn wordt verwacht. Afwegen zou dan moeten gebeuren op de punten Welzijn, Welvaart, Duurzaamheid, Ruimtelijke kwaliteit en Profijt. Het college wilde hier wegingsfactoren aan vastknopen. Investeringen in welvaart zouden dan een eerste prioriteit krijgen, terwijl de ruimtelijke kwaliteit een lagere prioriteit zou krijgen.

Die wegingsfactoren waren voor de meeste fracties een brug te ver. Jan Poorter (CDA): ,,Het lijkt wel wiskunde. We moeten straks gewoon een politieke afweging maken.'' Rob Ruitenberg (PRO21) ging nog een stap verder en wilde het hele systeem op de helling, maar wethouder René Windhouwer wees hem erop dat de meerderheid van de gemeenteraad met het systeem had ingestemd. Verder constateerde Ruitenberg dat Welzijn belangrijker was dan welvaart. Hij vond dat ironie en citeerde de Duitse toneelschrijver Bertold Brecht: 'Eerst komt het (vr)eten, dan de moraal.'

Boudewijn van der Woerd (VVD) was positiever gestemd en zag het als een nuttig instrument. Maar ook hij schrok ervoor terug om de wegingsfactoren in een raadsbesluit vast te leggen. ,,De wegingsfactoren zijn erg subjectief. Dit objectiveert in enige mate, maar we moeten straks wel politiek kunnen afwegen.''

Aart Klompenhouwer (LB) meende ook dat de weging niet objectief is en niet controleerbaar. Bovendien had hij gelezen dat de wegingsfactoren nauwelijks invloed hadden. Hij wilde het college nu geen carte blanche geven, waardoor hij straks geen politieke afweging meer zou kunnen maken.

De raad besloot geen raadsbesluit over de criteria te willen nemen. Daarmee is ook de gemeenteraadsvergadering van 31 januari van de baan, want dit zou het enige agendapunt zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie