Ook grootverdieners in de regio

Nieuws

NIJKERK - Op de lijst van minister Plasterk met grootverdieners in de (semi-)publieke sector prijken ook instellingen uit de regio. Dat blijkt uit de lijst die door de minister is gepubliceerd.

Bij Beweging 3.0 verdient een bestuurder meer dan de Balkenendenorm. Ook de Nijkerkerveense Woningcorporatie Goede Woning zou te veel betalen. Dat kwam begin oktober al in het nieuws, maar een woordvoerder van de Goede Woning liet destijds weten op de site Nijkerk.Nieuws.nl dat de gegevens verkeerd waren geïnterpreteerd.

Vanaf 1 januari 2013 geldt de Wet Normering Topinkomens (WNT). Die verbiedt een salaris voor bestuurders in de (semi)publieke sector boven 130 procent van het ministerssalaris. De grens ligt op 228.599 euro (187.340 salaris, 8.069 onkostenvergoeding, 33.190 pensioenbijdrage werkgever). Een minister heeft nu 144.000 euro aan salaris. Voor medewerkers (niet-bestuurders) geldt onder de nieuwe wet geen verbod, maar wel de plicht tot openbaarmaking. Voor zittende bestuurders geldt overgangsrecht: zij houden maximaal vier jaar hun huidige salaris, en gaan daarna in drie jaar stapsgewijs omlaag naar de nieuwe norm.

De gemeente Eindhoven is in een juridisch gevecht gewikkeld omdat de gemeenteraad de subsidie aan een instelling , waarvan de bestuurder ook meer dan de balkenendenorm verdient, juist om die heeft verlaagd. De rechter heeft nog uitspraak gedaan over de rechtmatigheid van de verlaging van de subsidie.

advertentie