Leerlingenraad Daltonschool Corlaer scoort met nieuw buitenspeelgoed

14 januari 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De leerlingenraad van Daltonschool Corlaer heeft haar eerste doel bereikt door zelf te zorgen voor nieuw buitenspeelgoed. De leerlingenraad is een belangrijk project binnen de basisschool en past perfect bij de drie pijlers van het Daltononderwijs: vrijheid in gebondenheid, samenwerken en zelfstandigheid. Bij vrijheid hoort het dragen van eigen verantwoordelijkheid. Door de leerlingenraad in te stellen leren de kinderen om samen te werken en zelfstandig projecten te starten en doelen te plannen. Het eerste doel: nieuw buitenspeelgoed aanschaffen is democratisch gekozen na veel vergaderen en officiële stemrondes. De raad beschikt over een eigen budget om zelfgekozen projecten te realiseren. Nieuw buitenspeelgoed was het eerste doel en op vrijdag 11 januari werd het bestelde materiaal geleverd.

Serieuze aanpak

Bijzonder aan het traject van de start van de leerlingenraad was de serieuze en enthousiaste aanpak van de leerlingen. Wie interesse had in een functie binnen de raad kon zichzelf presenteren en er werd een heuse promotiecampagne gestart. Na de stemrondes werd de raad geïnstalleerd en kon het echte vergaderen beginnen. Door middel van een vergaderles leerden de leerlingen hoe ze notulen konden maken en wat verwacht wordt van o.a. de voorzitter en de secretaris. Liesbeth Kranenburg, directeur van Daltonschool Corlaer, vertelt: ,,Met verbazing heb ik gezien hoe veel onze leerlingen leren van de leerlingenraad en ik was verrast door de manier waarop ze alles aanpakken. Onze leerlingen kunnen al zo veel!''

Echt vergaderen

Het vergaderen van de leerlingenraad gebeurt net als bij echte vergaderingen met bijvoorbeeld thee en water op tafel. De raad heeft een eigen website die door de leerlingen zelf gemaakt is. Hierop staat wie in de raad zit en welke functie hij of zij bekleedt en wat de taken en de doelen zijn: www.leerlingenraad.daltonschoolcorlaer.nl.

Daltononderwijs

Scholen die 'Dalton' in hun naam willen voeren, worden regelmatig door de Nederlandse Dalton Vereniging bezocht en gecontroleerd. De Nederlandse Dalton Vereniging is een vereniging van scholen. Uitgangspunten van het hedendaags daltononderwijs zijn de drie pijlers: vrijheid in gebondenheid, samenwerken en zelfstandigheid. Voor meer informatie over Daltononderwijs en Daltonschool Corlaer: www.daltonschoolcorlaer.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie