Adelinde Cornelissen wint in Mechelen

29 december 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Voor het eerst in lange tijd was het internationale Kerst Indoor Vlaanderen in de riante Nekkerhal te Mechelen niet het decor van een FEI wereldbekerwedstrijd. De organisatie haalde daarop de World Dressage Masters binnen haar poorten, waardoor er tijdens dit zeer populaire concours toch top dressuur op het programma stond. In de Kür grepen Adelinde Cornelissen (Nijkerk) en Jerich Parzival de overwinning, voor de Duitse Helen Langehanenberg met Damon Hill, die op donderdag de Grand Prix winnend had weten af te sluiten. Patrick van der Meer (Naaldwijk), in de Grand Prix derde, moest in de Kür ten onrechte genoegen nemen met een vijfde plaats.

Tijdens zowel de Grand Prix als de Kür viel op dat Parzival zich steeds meer als balletdanser door de piste beweegt dan als krachtpatser. "Ik ben er blij mee dat het opvalt, want daar hebben we de afgelopen maanden heel veel aandacht aan besteed in de training. Lichtheid, harmonie en gedragenheid waren voor mij daarbij de sleutelwoorden", aldus Cornelissen. Toch werd dat in de Grand Prix door de juryleden niet naar waarde geschat. "Ik was ook verbaasd dat de punten niet hoger waren en heb daar dan ook navraag naar gedaan. Jurylid Mariëtte Withages was duidelijk in haar oordeel. Ze had waardering voor wat we hadden laten zien, maar miste net even de power. Daarom heb ik besloten om in de Kür met iets meer power te rijden en voor mijn gevoel heeft dat er toe geleid dat we vandaag de beste Kür ooit hebben gereden. We wonnen de wedstrijd met een score van 88.75% en dat geeft aan dat we op de goede weg zitten!" aldus Cornelissen.

In de pirouettes bleef Parzival heel mooi gesloten en taktmatig zuiver en draaide daarbij op een dubbeltje. De changementen waren kaarsrecht en mooi groot en in de piaffe en passage blijft de 15-jarige Jazz zoon overtuigen. Toch zijn het juist de piaffe en passage waarin de veranderingen in training het meest geprononceerd tot hun recht komen. Tot voor kort werden deze onderdelen met heel veel kracht en expressie uitgevoerd en had Parzival iets weg van een echte krachtpatser. Nu lijkt het allemaal als vanzelf te gaan, waardoor de explosie iets is verdwenen maar daarvoor in de plaats gekomen in de gratie van de balletdanser. "We gaan gewoon door op de ingeslagen weg en willen alleen maar beter worden. We hebben nog nooit een 90% score weten te behalen en als we in staat zijn om de power iets meer voor het voetlicht te brengen en dat weten te combineren met de natuurlijke lichtheid van Parzival dan moeten we in Gothenburg, waar in april 2013 de wereldbekerfinale wordt verreden, hopelijk in staat zijn om door de 90% grens te breken", vertelde Cornelissen, die eerlijk wilde toegeven van haar tweede plaats in de Grand Prix te hebben gebaald.

De Duitse Helen Langehanenberg was met de indrukwekkende Donnerhall-zoon Damon Hill zeer terecht tweede. De Duitse amazone werd net als de als derde eindigende Duitse Nadine Capellmann met Elvis geplaagd door een haperende geluidsinstallatie, waardoor het er even schijn van had dat de Kür op muziek op Belgische wijze, zonder muziek, door deze twee combinaties gereden zou moeten worden. De derde plek voor Capellmann met de inmiddels 17-jarige Elvis leek voor de objectieve toeschouwer te veel van het goede. Elvis is in de dressuurring nooit het vriendelijkst ogende paard geweest en was dat ook in deze Kür niet.

Patrick van der Meer reed met Uzzo na een ijzersterk optreden in de Grand Prix ook een goede Kür. "Voor mijn gevoel ging Uzzo in de Grand Prix spectaculair goed en we maakten daarin geen fouten. Daarbij was het beeld uiterst expressief. In de Kür moet ik wat zaken gaan veranderen, zoals de pirouette die we in piaffe uitvoerden. Dat leek een half jaar geleden een leuke optie, maar het werkt niet. Gelukkig was het laatste gedeelte van de Kür nu zonder fouten en ben ik echt tevreden over de prestatie. Ik ben echter niet gelukkig met de jurering, want het Zweedse jurylid Svalling die bij E zat had me laatste staan, terwijl het recht tegenover hem zittende jurylid mijn proef met de vierde plek beloonde", aldus Van der Meer.

Eerder op deze donderdag had Patrick van der Meer met Karolus van Wittenstein de Intermédiaire I winnend weten af te sluiten. "Karolus is ruim een half jaar niet meegeweest naar wedstrijden en daar hadden we in de openingswedstrijd iets last van. Vandaag bleef Karolus echter perfect bij de les en is deze zege een mooie afsluiting van zijn loopbaan tot nu toe", aldus Van der Meer, die er op rekent in het nieuwe jaar met Karolus van start te gaan in de Grand Prix. In diezelfde wedstrijd diende Adelinde Cornelissen met Tiara de ring te verlaten, omdat het hen niet gelukte om voorbij de letter X te komen om de jury te groeten.

Jacob Melissen,

In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.jumping-mechelen.com

Uitslag FEI Kür (vr):

1) Adelinde Cornelissen (Nijkerk) - Jerich Parzival (Jazz x Ulft) - 88.575%

2) Helen Langehanenberg (Dui) - Damon Hill (Donnerhall x Rubinstein I) - 85.875%

3) Nadine Capellmann (Dui) - Elvis VA (Espri x Garibaldi II) - 76.375%

5) Patrick van der Meer (Naaldwijk) - Uzzo (Lancet x Orlandaise) - 75.150%

Uitslag Grand Prix (do):

1) Helen Langehanenberg - Damon Hill - 82.468%

2) Adelinde Cornelissen - Jerich Parzival - 81.702%

3) Patrick van der Meer - Uzzo - 73.319%

Uitslag Intermédiaire Kür (vr):

1) Patrick van der Meer - Karolus van Wittenstein (Krack C x TCN Partout) - 77.425%

2) Helen Langehanenberg - Rohjuwel (Rohdiamant x Castro) - 73.675%

3) Philippe Jorissen (Bel) - Agneta (Abanos x Entree) - 73.450%

Uitslag Prix St.Georges (do):

1) Helen Langehanenberg - Rohjuwel - 72.237%

2) Larissa Pauluis (Bel) - Lully (Likoto xx x Weltmeyer) - 70.842%

3) Patrick van der Meer - Karolus van Wittenstein - 70.705%

5) Adelinde Cornelissen - Tiara (Jazz x Gardeoffizier) - 68.368%

7) Christianne Goes (Vleuten) - Accountancy Ultimo (Welt Hit II x Argus) - 67.868%

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie