Wie wordt Stadsdichter van Nijkerk?

8 november 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De bibliotheek en Boekhandel Roodbeen zijn in het kader van Nijkerk 600 jaar op zoek naar een Stadsdichter. Deze stadsdichter, die een officieel tintje krijgt, zal de feestvreugde van de stad voorzien van de nodige gedichten en poëzie.

Roel Zuidhof en Marina Lanting van boekhandel Roodbeen zijn van mening dat iedere zichzelf respecterende stad een stadsdichter hoort te hebben. "Vroeger was de stadsomroeper degene die belangrijk nieuws bracht. Tegenwoordig gaat dat veel sneller via de social media. Maar waar ligt de passie of emotie in het nieuws dat van belang is voor Nijkerk?", aldus Marina Lanting.

"Daarom is het zo belangrijk om een stadsdichter te hebben. Een stadsdichter is een persoon die in dichtvorm regelmatig van zich laat horen. Bij blijde gebeurtenissen, bij droevige zaken, bij feestdagen of bijzondere gebeurtenissen landelijk of lokaal. De dichter laat van zich horen via de media zowel in gedrukte vorm als digitaal: Facebook, Youtube en Twitter" vertelt Roel Zuidhof.

Inmiddels is de jury compleet: Burgemeester G.D. Renkema, mevrouw N. Aboyaakoub (raadslid Pro21), mevrouw T. Helder (o.a. creatief schrijver) en de heer H. Schuiling (docent Nederlands Corlaer College. "De juryleden reageerden allemaal erg enthousiast, vertelt Marina. Er kwam al een mooie uitspraken zoals: "poëzie kan je troosten, geeft grip op je leven of verrijkt je kijk op je bestaan".

Aanmelden

Iedere inwoner van de gemeente Nijkerk die denkt genoeg dichterlijk talent te hebben om als stadsdichter op te treden, kan zich melden op het emailadres: stadsdichternijkerk@gmail.com. De jury zal uit de ingezonden gedichten een keuze gaan maken en drie kandidaten nomineren. Daarna zullen gedichten van de kandidaten langs allerlei wegen worden gepubliceerd. In de Stad Nijkerk, op Twitter, Facebook en op Youtube.

"We laten uiteraard de inwoners van Nijkerk hun mening geven over de gedichten maar we weten nog niet hoe we dat precies gaan vormgeven. We denken aan bijvoorbeeld de tv-programma's als The Voice of Holland of StrictlyCome Dancing.", aldus Roel Zuidhof.

Marina vult aan: "de nieuwe Stadsdichter krijgt er 'roem en bekendheid' voor terug en een kleine vergoeding per gedicht. Bovendien kleding die passend is bij de gelegenheid maar alleen als we hiervoor wisselende sponsors kunnen vinden. Ook zijn we nog op zoek naar een sponsor voor een leuke website voor de stadsdichter".

In de week van de Poëzie, op donderdag 7 februari 2013 zal de eindstrijd plaatsvinden en vindt de uiteindelijke verkiezing plaats wie zich de komende twee of drie jaar Stadsdichter van Nijkerk mag noemen.

Profiel

De Nijkerkse Stadsdichter moet op een gedicht op maat kunnen maken en daar minimaal zes maal per jaar de gelegenheid voor hebben. Hij moet zich betrokken voelen met Nijkerk in al zijn facetten: inwoners, cultuur, natuur en politiek. Daarbij moet hij woonachtig in de gemeente Nijkerk zijn, er plezier in hebben om 'officieel' zijn/haar gedicht te declameren in het openbaar. En hij moet makkelijk om kunnen gaan met social media of dit willen leren.

Voor de eerste inzending moeten de gedichten voldoen aan de volgende voorwaarden:

Minimaal één gedicht waarin Nijkerk voorkomt, in welke vorm dan ook. De deskundige jury zal de gedichten beoordelen op toegankelijkheid, actualiteit en originaliteit. Het hoeft niet van een hoog literair niveau te zijn maar wel weer zo dat het kwaliteit heeft. Tot 1 december kunnen kandidaten maximaal drie gedichten mailen naar: stadsdichternijkerk@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie