Fusie Arkervaart en Brameco·Zon per 1 januari een feit

7 november 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Diervoedercoöperaties Arkervaart en Brameco·Zon zullen per 1 januari 2013 fuseren. Tijdens een bijzondere Algemene Ledenvergadering op 6 november hebben de leden van de coöperaties hiervoor toestemming gegeven. De vereiste meerderheid van stemmen is aan beide zijden ruimschoots behaald. De fusie is gericht op het verder verhogen van de continuïteit voor leden en afnemers.

De fusiecoöperatie, die de statutaire naam Coöperatie Arkervaart-BramecoZon U.A. krijgt, hecht sterk aan de relatie met de veehouder op het erf. Marcel Roordink, directeur van Arkervaart: 'We blijven de veehouders maatwerk leveren met een onomstreden productkwaliteit en deskundige advisering op het veehouderijbedrijf. Ons doel is om samen met hen het beste rendement voor hun bedrijf te realiseren, nu én in de toekomst.'

Daarnaast zal de fusiecoöperatie samen met de leden en klanten vooruit blijven kijken en haar kennis van de veehouderij in de praktijk toetsen en ontwikkelen. 'We willen realistisch kunnen inspelen op wat de omgeving van ons vraagt en de veehouders zoveel mogelijk ontzorgen op het specifieke gebied van diervoeding', vertelt Pouwel Brouwer, directeur Brameco·Zon. 'Onze kennis en ervaring bundelen we en zetten we in om optimaal bij te dragen aan een krachtige veehouderij in Nederland.'

Veranderende omgeving

Het huidige Arkervaart en Brameco·Zon zijn gezond en succesvol; de afzet stijgt al jaren gestaag. De coöperatiedirecteuren zijn er echter van overtuigd gezamenlijk sterker te staan in een omgeving die voortdurend onderhevig is aan verandering.

De veehouderij bevindt zich in een turbulent ondernemersklimaat. De sector ligt onder een vergrootglas als het gaat om milieu, dier- en volksgezondheid en welzijn. Opbrengstprijzen staan onder druk en de grondstofprijzen bewegen sterk als gevolg van schaarste en speculatie. Schaalvergroting is een gevolg, evenals een afname van het aantal veehouderijbedrijven. Het aantal dieren in Nederland blijft tot nu toe ongeveer gelijk, maar de maatschappelijke discussies kunnen ertoe leiden dat dit aantal gaat krimpen. Dan komt ook de afname van mengvoeders in Nederland onder druk te staan, verwachten Arkervaart en Brameco·Zon.

Toekomstbestendig

Gezamenlijk bereiken de coöperaties een jaarlijkse afzet van mengvoeder van meer dan 500.000 ton. Door de fusie zijn ze in staat een eventuele kwetsbaarheid in een veranderende markt te verlagen. Bovendien biedt de fusie de mogelijkheid kosten te beheersen, de kwaliteit van producten en adviesdiensten te verbeteren en uit te breiden én een interessante partij op het gebied van diervoeders te blijven voor alle stakeholders.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie