Verhoging bouwleges geschrapt

31 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - De verhoging van de bouwleges, de kosten die iemand met een bouwplan moet betalen voor een bouwvergunning, wordt geschrapt. Een wijzigingsvoorstel van CDA, Lokaal Belang en PPP hiertoe kreeg steun van CU-SGP en PRO21. Alleen de VVD stemde tegen.

door Henk Brinkman

De kosten voor het verlenen van een bouwvergunning moeten worden gedekt door de leges. Maar door een sterk verminderd aantal aanvragen en door een uitbreiding van de mogelijkheden om vergunningsvrij te mogen bouwen, lopen de inkomsten uit die leges ook sterk terug. Om de inkomsten en de kostendekkendheid weer op peil te brengen wilde het college de leges verhogen met 15 procent. Dat dekt de gemaakte kosten weliswaar niet, maar het college wilde geen al te sterke verhoging, zei wethouder René Windhouwer. ,,We willen in deze crisis geen sterke verhoging om de bouw niet verder te frustreren.'' Die beperkte stijging ging het CDA, Lokaal Belang en PPP al te ver. Hugo Doornhof: ,,Hogere leges hebben een remmende werking opbouwinitiatieven. En die zijn juist goed voor versterking van de lokale economie.'' Om de kosten te dekken wilden deze partijen een beroep doen op een spaarpotje dat een paar aar geleden speciaal voor de kredietcrisis was gevuld. De VVD was het daar niet mee eens. Volgens Boudewijn van der Woerd is het onjuist om die kosten daaruit te dekken, omdat er ook een structurele kant aan de daling zit. ,,Die reserve is bedoeld voor incidentele maatregelen.''

Het wijzigingsvoorstel werd aangescherpt met de bepaling dat de verminderde inkomsten uit bouwleges alleen in 2013 uit de reserve Kredietcrisis worden gedekt. Dat argument kon de VVD niet over de streep trekken.

Wel kon de VVD steun geven aan een motie van CDA, LB en PPP waarin het gemeentebestuur wordt opgeroepen maatregelen te nemen om een structurele terugval van opbrengsten van bouwleges op te vangen. Volgens de partijen is er niet alleen sprake van teruglopen van de inkomsten door de crisis, waardoor veel bouwactiviteiten zijn geschrapt. Ook de mogelijkheden voor vergunningsvrij bouwen zijn verruimd, waardoor ook in de toekomst minder bouwvergunningen zullen worden aangevraagd. Volgens CDA, LB en PPP moet de ambtelijke organisatie daarom worden aangepast aan de nieuwe situatie. Doornhof: ,,Er moet worden bespaard op de bedrijfsvoering.''

Deze motie kreeg steun van de hele gemeenteraad. Het college moet met een voorstel komen bij de bespreking van de kadernota in juni 2013.

advertentie
advertentie