De Bach en de Gershwin van de beiaard…

27 augustus 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Voor de Belgische beiaardier Koen van Assche is spelen op de Nijkerkse beiaard bijna een thuiswedstrijd. Hij is namelijk stadsbeiaardier van Leuven, Turnhout en Herentals en in Turnhout bespeelt hij een Van den Gheynbeiaard op een klavier dat gemodelleerd is naar het Nijkerkse klavier. Donderdag 30 augustus bespeelt Van Assche de beiaard weer eens van de Grote kerk van Nijkerk. Koen van Assche is een van de beste Belgische beiaardiers en een van de weinige die de ,,Goldbergvariaties'' van Bach op de beiaard kunnen vertolken. Het belooft een bijzonder interessant concert te worden!

Van Assche is een veelgevraagde beiaardier in de Europese beiaardlanden en de USA. Hij begon zijn beiaardstudie aan de Koninklijke Beiaardschool ,,Jef Denyn'' in België. Hij won prijzen bij meerdere internationale beiaardwedstrijden en zijn beiaardspel is te beluisteren op diverse CD's. Hij organiseert en verzorgt elk jaar klassieke concerten waarin de beiaard op een originele wijze tot uiting komt in een samenspel met andere instrumenten. Met zijn vrouw Anna Maria Reverté, de beiaardier van Barcelona, vormt hij een bekend beiaardduo. Ze hebben samen een mobiele beiaard besteld om meer mogelijkheden te hebben om de beiaardcultuur uit te dragen. Van Assche is vice-president van de Beiaard Wereld federatie. Hij geeft beiaardles en regelmatig masterclasses heeft een studiemethode voor beiaard geschreven.

Combinatie oud en nieuw

Het programma van Koen van Assche begint met twee (orgel-)werken van de ,,Bach van de beiaard'', Matthias Van den Gheyn, de broer van de gieter van de Nijkerkse beiaard. Daarna komt de echte Bach aan de beurt met elf Goldberg-variationen. Deel twee bestaat uit beiaardwerken van de ,,Gershwin van de beiaard'', volgens Van Assche: de Belgische beiaardier Geert D'Hollander, een van de beste beiaardcomponisten van deze tijd. Het het hele programma is te lezen op www.nijkv.nl.

Het concert duurt van 20.00 tot 21.00 uur. Wie rustig wil luisteren naar dit concert kan terecht op de luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging, bij het Tabakhuis, Nieuwstraat 9 in Nijkerk. Programma's en zitplaatsen zijn aanwezig en onder het tijdelijke tentdak zit je altijd droog. Toegang gratis.

advertentie
advertentie