In een groen, groen, groen, groen knollen-, knollenland..........

29 mei 2012 om 00:00 Nieuws

Column Cactus

Jaren geleden woedde in Niekark een strijd om het behoud van het tegenover de huidige Boni gelegen stadsweiland. Een groene oase waar nog regelmatig koeien te bewonderen waren, kon het Hollandser zo midden in de stad....? Uiteindelijk haalde het stadsweiland het niet en moest het wijken voor het stadspark en parkeerplaatsen. Altijd nog beter dan bebouwing à la de Biobak of de foeilelijke DDR-bouwsels aan de Oranjelaan. Aan de Colenbranderstraat heeft de weide ook zijn langste tijd gehad. Weer wordt een authentiek stukje groen geofferd voor nieuwbouw. Maar.......er is hoop! Waar elders in de stad het groen ons wordt ontnomen zien we midden in Niekark een prachtig nieuw stadsweiland ontstaan. Binnen enkele weken is het Molenplein en omstreken zo groen als gras. Wat een vondst! Een nieuw stadsweiland dient zich aan. Een groene long in de drukke binnenstad van Niekark. Een kudde koeien erop jagen en Niekark haalt de voorpagina's van de landelijke dagbladen en het NOS-journaal. Nog nooit eerder vertoond: shoppen in een eeuwenoude, bijna 600 jaar oude, wereldstad tussen de koeien. Een impuls die onze middenstand vast wel kan gebruiken deze maanden. Plattelandsbeleving in de Niekarkse binnenstad in optima forma. Doe daar wat mee! Niekark- promotion. Ooit kwamen duizenden nieuwsgierigen naar de Veluwe omdat daar een panter gesignaleerd zou zijn. Waarom zou dat met ons stadsweiland niet kunnen?

En als de koeien het gras in ons centrum op hebben gevreten dan kunnen we ze altijd nog de rest van onze stad kaal laten snoepen want het groen en gras staat op de meeste plekken metershoog en van onderhoud is niet of nauwelijks nog sprake, zo lijkt het althans. "Kunt u daar niet eens wat over schrijven meneer Cactus? Vroeger was er bij ons in de buurt nog sprake van goed groenonderhoud, maar wat er nu gepresteerd wordt, het lijkt nergens op. Beetje schoffelen en alles laten ze liggen, nog te beroerd om de boel netjes achter te laten. Onze buurt verloederd en verrommeld helemaal, het ziet er niet meer uit met het groen. Een schande is het. Als ik nog kon zou ik zelf de hark en de schoffel pakken......", zo sprak een oudere Niekarkse mevrouw mij onlangs aan.

Ik probeerde het op vele plaatsen in onze stad abominabele niveau van het groenonderhoud, daar hoef je geen columnist voor te zijn om dat te constateren, nog enigszins met de bezuinigingen in verband te brengen. "Onzin", zo zei de bejaarde vrouw, "Grote onzin, ze doen maar wat, prutswerk van ongemotiveerde gasten. Ze kunnen het land- en tuinbouwonderwijs wel sluiten in Nederland als ze alleen nog maar goedkoop en ongeschoold personeel bij ons de wijken in sturen, een schande is het. Op deze manier hoeven we er niet trots op te zijn dat onze stad straks 600 jaar bestaat......Zien die raadsleden dat dan niet?".

Zo, dat was duidelijke taal. Ik liep verder en hoorde een oude mannenstem achter mij: "Zeg meneer Cactus kunt u iets schrijven over dat waardeloze groenonderhoud in onze buurt.....".

"Moet u niet bij mij zijn, probeer het eens bij het CDA, die vinden zich tegenwoordig de lokale partij van Niekark", antwoordde ik op verontschuldigende toon.

Ja, ik ben ook maar een Cactus, moet ook maar afwachten of ze mij nog een beetje zullen blijven onderhouden.

Cactus

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie