SC Hoevelaken dodelijk effectief

27 mei 2012 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Wordt het volgend seizoen de derby tegen De Glind, dat kampioen werd in de vierde klasse en daardoor promoveerde naar de derde klasse, of Veensche Boys, dat zich via een ultieme eindsprint wist te handhaven in de tweede klasse? Het antwoord op die vraag is voor Hoevelaken afgelopen zaterdag een stuk dichterbij gekomen. Wanneer je in een wedstrijd negen, hooguit tien kansen weet te creëren, wanneer je er zes van benut, terwijl de tegenstander vrijwel de gehele wedstrijd de betere partij is, dan mag je dat een universitaire cursus in effectiviteit noemen. Het overkwam sc Hoevelaken, dat in de finale van de nacompetitie het Wageningse SKV een lesje in doeltreffendheid gaf. Na een 2-0 voorsprong bij rust stonden er na afloop de harde cijfers 0-6 op het scorebord van SKV. De ploeg uit Wageningen, die vanaf half december geen wedstrijd meer had verloren en er met redelijke overtuiging voor zorgde, dat Lunteren degradeert van de tweede naar de derde klasse, moet niet hebben geweten wat het meemaakte. SKV, de nummer vier uit de derde klasse A, was technische de betere ploeg zaterdag, maar verzaakte opzichtig wanneer de trekker moest worden overgehaald. Sc Hoevelaken, de nummer vijf uit de derde klasse B, speelde als een team en behaalde meer dan ooit een teamprestatie, die zijn weerga niet kent. Na de twee treffers voor rust en vier daarna, waaronder een loepzuivere hattrick van Ruud Kassenaar, moest alles wat sc Hoevelaken was zich eerst stevig in de eigen arm knijpen, om te geloven wat ze hadden gezien. Waar SKV in het bekertoernooi voor Hoevelaken nog te sterk was met een 2-0 overwinning in augustus op Kleinhoven, daar maakten de mannen van Jan van den Heuvel de woorden van de hoofdtrainer, die vindt dat Hoevelaken in mentaal en sociaal opzicht dit seizoen grote sprongen heeft gemaakt, volledig waar. Het halve dozijn treffers moet voldoende zijn voor Hoevelaken, om zich voor het seizoen 2012-2013 in te schrijven voor de tweede klasse.

SKV begon de wedstrijd, zoals Jan van den Heuvel de ploeg al tegen Lunteren had zien spelen in zijn spionageronde langs de velden: fris en fruitig. Met de nodige technische hoogstandjes werd direct het Hoevelakense doel bestookt en dat noopte doelman Mick Bos al binnen twee minuten tot belangrijke handelingen. Zijn collega aan de andere kant kon de eerste zes minuten van de zon genieten en zag daarna de bal pas voor het eerst. Die actie was echter wel de eerste stootslag van Hoevelaken, want na een prachtige pass van Dennis de Haas lag de weg naar het doel open voor Michel van de Bunt, die met een doeltreffend schot Hoevelaken een lekker steuntje in de rug gaf: 0-1.

SKV leek weinig onder de indruk van deze tegentreffer. De technisch vaardige voetballers van 'Sport kweekt vriendschap' sneden soms als het bekende mes door de boter. Gelukkig voor Hoevelaken werden de meeste acties te lang doorgevoerd, waardoor de Wageningse voorwaartsen zelf het gevaar ophieven.

Hoewel het in meerdere defensieve acties 'vrouw en kinderen eerst' was voor Hoevelaken, speelde de ploeg vooral als een team. Jesper Breuers beet zich vast in de spelverdeler van SKV, die geen poot aan de grond kreeg, terwijl de andere jeugdige middenvelders, Vincent van Vliet en Michel van de Bunt, zich ook niets van de warmte aantrokken en vol zelfvertrouwen de strijd aangingen. Eén en ander resulteerde in een tweede Hoevelakense treffer, die vijf minuten voor rust viel. Vanuit een verre inworp van Ruud Kassenaar, toch vaak een extra wapen aan Hoevelakense kant, kopte Michel van de Bunt de bal voor de voeten van Jelle Groosjohan, die scherp opgesteld voor de 0-2 zorgde. ,,In de rust zeiden we nog tegen elkaar, dat deze 0-2 ook een mooie eindstand zou zijn'', vertelde de afscheidnemende linkspoot. De woorden van Groosjohan werden echter niet bewaarheid, want na de hervatting ontspon zich een duel, waarmee geen enkele rood-witte toeschouwer rekening had gehouden. ,,Je moet erbij zijn geweest, om het te geloven'', was één van de opmerkingen. Na de eerste helft van de tweede doorgang zonder kleerscheuren te zijn doorgekomen, begon in het vierde kwart van de wedstrijd de doelpuntenmachine van Hoevelaken ineens overuren te draaien. Het oplopen van de teller begon bij de jonge middenvelders. Jesper Breuers schoof het leer naar Michel van de Bunt, die met een prachtige pass Vincent van Vliet in stelling bracht. Van Vliet was eerder bij de bal dan de uitlopende doelman en tikte met de punt van de schoen het speeltuig over de balende doelman heen. Een prachtige treffer, die echter volledig uit de lucht kwam vallen, maar er wel voor zorgde, dat er bij SKV iets brak. Negen minuten later was het namelijk opnieuw raak, na een uitbraak van Jan Weyn, ingevallen voor Dennis de Haas. Weyn spurtte langs de rechter zijlijn en gaf de bal panklaar voor op de inlopende Ruud Kassenaar, die onberispelijk inschoot en daarmee aan zijn hattrick begon.

Nog voor de afrap kwamen de wat meer verdedigend ingestelde spelers Peter van der Weerd en Milan van den Hoeven binnen de lijnen ten koste van Jelle Groosjohan en Michel van de Bunt, maar dat ging niet ten koste van het aanvalsspel. Het inmiddels uitgebluste SKV moest lijdzaam toezien, dat hun doelman de fysieke strijd met Peter van der Weerd verloor waardoor de bal op de stip terecht kwam. Het was doelpunt nummer twee voor Ruud Kassenaar, die twee minuten later ook nog eens de bal loeihard tegen de touwen kopte, na een doorbraak op inzet van Tom Buitink, de stand-in voor de geschorste John Kok. Met de voorzet vanaf links wist Kassenaar wel raad.

De spreekwoordelijke eer leek er in de slotminuut nog te komen, maar Mick Bos voorkwam met een 'over mijn lijk' mentaliteit de tegentreffers van SKV.

Met een lach, die vooral verbazing uitstraalde, verlieten de spelers van Hoevelaken het speelveld. De mooie Pinksterzaterdag gaat de boeken in als het hoogtepunt van het seizoen 2011-2012, al is de tweestrijd mathematisch natuurlijk nog altijd niet gestreden. Zaterdag 2 juni volgt de tweede wedstrijd uit de finale tegen SKV, om 14.30 uur op Kleinhoven. Het scenario Gazelle Nieuwland (0-8) van 7 november 2009, daarmee zullen weinig mensen rekening houden. Hoevelaken heeft de resultaten van nu immers te danken, aan de eenheid die het vormt. En dat was in het seizoen 2009-2010 wel anders.

Scoreverloop: 6. Michel van de Bunt 0-1; 41. Jelle Groosjohan 0-2; 70. Vincent van Vliet 0-3; 79. Ruud Kassenaar 0-4; 84. Ruud Kassenaar 0-5 (strafschop); 86. Ruud Kassenaar 0-6.

Opstelling: Mick Bos; Mark Buitink, Raymond Buis, Rutger Peters, Tom Buitink; Michel van de Bunt (79. Milan van den Hoeven), Jesper Breuers, Jelle Groosjohan (79. Peter van der Weerd), Vincent van Vliet; Ruud Kassenaar, Dennis de Haas (77. Jan Weyn).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie