Leden Soos blij met doorstart UVV

Nieuws

NIJKERK - De soos is één van de oudste projecten van de Unie van Vrijwilligers (UVV) en bestaat 41 jaar. Per week bezoeken een vaste kern van 60 ouderen, veelal alleenstaanden, in de leeftijd van 60 - 90 jaar, de soos in het UVV-centrum Het Tuinhuis. Voor hen kwam de klap hard aan toen in 2010 bekend werd gemaakt dat de UVV zou worden opgeheven. De vreugde was dan ook groot toen de UVV een doorstart maakte.

door Belinda van der Horst

Corry Meinten en Eric Pijneburg zijn respectievelijk 1e en 2e projectleider van de soos. Ze zijn erg enthousiast , betrokken en op beide soosmiddagen (dinsdag en donderdag) aanwezig. Corry is al 14 jaar aan de UVV verbonden. ,,M'n hart ligt hier, het is m'n tweede thuis,'' zegt ze. Eric is 4 jaar vrijwilliger. Naast projectleider is hij tevens chauffeur bij de Vervoersdienst en Boodschappenbus van de UVV. ,,De waardering van de deelnemers is heel groot. Als ik oud ben, hoop ik ook gebruik van de soos te kunnen maken,'' zegt hij.

,,Wij ontvangen de deelnemers van de soos, maken een praatje met ze en bieden een luisterend oor,'' vertelt Corry. Tijdens de soos worden er veel gezelschapsspelen gespeeld zoals sjoelen, kaarten, rummykub en biljarten. Twee keer per jaar wordt er een bingo georganiseerd. Daarnaast wordt er een uitstapje gemaakt naar een Kerstshow en vindt er een Kerstmaaltijd plaats.

Het sociale contact houdt niet op bij de soos. Als een deelnemer enige tijd op de soos ontbreekt, nemen de projectleiders contact met hem/haar op. Bij ziekte worden de deelnemers bezocht en krijgen ze een kaartje van het UVV-bestuur. Bij overlijden van een deelnemer gaan de projectleiders naar de condoleance of begrafenis, wat door de nabestaanden zeer gewaardeerd wordt.

Opheffing UVV

De projectleiders hadden dan ook de moeilijke taak om de deelnemers van de soos in 2010 op de hoogte te stellen van de opheffing van de UVV. Deze klap kwam hard aan. Voor de, veelal alleenstaande, deelnemers is de soos een wekelijks uitje waar men naar uitkijkt en de gelegenheid om sociale contacten op te doen. ,,De deelnemers vonden het heel erg dat de UVV werd opgeheven. Het was voor veel mensen moeilijk op dat moment,'' zegt Corry.

Kwetsbaar

De vreugde was dan ook groot toen de UVV een doorstart maakte. ,,We konden de deelnemers al gauw geruststellen. Ze waren heel erg blij. Wij zijn ook blij dat de doorstart gelukt is, hoewel het best een hele overgang was met een nieuw bestuur. Maar we hebben onze schouders eronder gezet om door te gaan. Na de doorstart hebben we zelfs nog meer bezoekers op de soos gekregen. Daar zijn we erg blij mee. Het is een kwetsbare groep, gezien de hoge leeftijd van sommigen. Als er iemand overlijdt, dan missen we die persoon echt. We krijgen een band met elkaar,'' aldus Corry.

Tijdens de soos zijn er twee gastvrouwen/heren aanwezig om voor de koffie en thee te zorgen. ,,Dat wordt door de bezoekers heel erg gewaardeerd. We hebben zelfs een allochtone gastvrouw die vrijwilligerswerk doet om Nederlands te leren. Dat motiveert ons en de bezoekers ook,'' zegt Corry.

Ook is er aandacht voor het vervoer van de deelnemers naar het Tuinhuis. Als men niet over eigen vervoer beschikt, of slecht ter been is, kan men tegen geringe vergoeding gebruik maken van de Vervoersdienst.

* Informatie: UVV, tel.: 033 - 2465431, e-mail: uvvnijkerk@hetnet.nl

advertentie