Bart Vervaat verzorgt de tweede Meideun

28 april 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Op dinsdag 8 mei vindt van 19.00 - 20.00 uur al weer de tweede Meideun op het Nijkerkse carillon plaats. De Meideunen worden verzorgd door vergevorderde beiaardstudenten en deze keer is dat Bart Vervaat.

Bart moet ongeveer 5 jaar oud geweest zijn, toen hij al gefascineerd werd door klokken. In zijn woonplaats Voorschoten kon hij als kind ademloos luisteren naar het gelui van de kerkklokken en naar de beiaardmuziek. Hij studeerde orgel bij Jos van der Kooij aan het conservatorium te Alkmaar, maar bleef zijn liefde voor de klokken houden. Enkele jaren geleden nam hij de stap om beiaard te studeren aan het Carillon Instituut Nederland te Dordrecht. In 2011 behaalde hij het Bachelor-diploma. Momenteel studeert hij verder in Dordrecht en hoopt later op master-niveau af te studeren. Hij is werkzaam als koordirigent en organist. Per 1 juni 2012 begint hij zijn nieuwe baan als beiaardier van Heerhugowaard.

Originele beiaardmuziek

Het overgrote deel van de programma-onderdelen van deze bespeling is speciaal voor beiaard geschreven. Eerst is er een onderdeel met ,,Oude muziek'', waarin onder andere een door hem zelf bewerkte compositie van Pachelbel speelt. Dan volgt een gedeelte met Nederlandse beiaardcomposities dat Bart Vervaat besluit met een improvisatie over een meiliedje. Het programma wordt besloten met drie carilloncomposities uit Vlaanderen, de bakermat van de beiaardkunst. Als laatste werk klinkt het ,,Ongeschreven Postludium'' dat Jef Denyn componeerde voor zijn eigen concerten, maar hij heeft het nooit op papier gezet. Gelukkig werd dat door een van zijn leerlingen gedaan, waardoor wij dinsdagavond kunnen genieten van dit zeer romantische en typisch Vlaamse beiaardwerk.

Luisterplaats

Het beluisteren van de concerten kan natuurlijk overal in het centrum van Nijkerk, maar als u wat geconcentreerder (en gegarandeerd droog) wilt luisteren, kunt u terecht op de speciale luisterplaats van de Nijkerkse Klokkenspelvereniging. Deze bevindt zich op Nieuwstraat 11, achter het Tabakhuis. Waarschijnlijk zal er nog gebruikt moeten worden van de partytent, als de definitieve opbouw van de luisterplaatsoverkapping nog niet klaar is. Tussen de programmaonderdelen kunt u vrij in- en uitlopen. Natuurlijk zijn programma's aanwezig.

De overige Meideunen worden verzorgd, ook op dinsdagavond van 19.00-20.00 uur, door: dinsdag 15 mei: Dick Klomp - dinsdag 22 mei: Johannes Thuy (België) en dinsdag 28 mei: JungEun Kim (Zuid-Korea).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie