Van Santen te gast bij boekhandel

26 april 2012 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - Na zijn boeiende lezing over WO I in november 2011, is historicus drs. Marinus van Santen op donderdag 3 mei a.s. wederom te gast bij de Hoevelakense Boekhandel. Het thema van zijn betoog is deze keer “Goed of Fout in de Jaren 1940-1945”. Van Santen zal met name ingaan op het hoogst interessante grijsgebied tussen collaboratie en verzet.

Dit aspect van de Tweede Wereldoorlog krijgt momenteel veel aandacht. Vorige week werd bekend dat voor de campagne “Nederland Leest 2012” de klassieker “De donkere Kamer van Damocles” van W.F. Hermans is gekozen. In dit literaire werk draait het eveneens om de problematiek rond de houding tegenover de bezetter. Verder verscheen onlangs het boek “Luchtmeisjes” van Ingrid van der Chijs, waarin zij de lotgevallen van twee stewardessen beschrijft. Een van hen koos voor de NSB, de ander trad toe tot het verzet.

Op 4 mei a.s. zou tijdens de Dodenherdenking zelfs een gedicht worden voorgedragen waarin niet de slachtoffers, maar een dader vanonrecht centraal staat. Dit leidde echter tot zoveel commotie dat werd afgezien van deze voordracht.

Kortom, redenen te over om een analyse te wijden aan de verschillende manieren waarop de Nederlandse bevolking heeft geprobeerd tijdens de bezetting een houding te bepalen tegenover de vreemde overheersing. Hoe lastig dat dikwijls in de praktijk bleek, zal Van Santen illustreren aan dehand van de geschiedenis van een textielfabriek in die periode.

Aanvang 20.00 uur in de Hoevelakense Boekhandel. Svp reserveren in de winkel, telefonisch op nummer 2534843 of via de email: info@hoevelakenseboekhandel.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie